simple site templates

BOEKRECENSIE

Met iedere maand een keuze uit bijzondere
tuinboeken of kookboeken


 Boek van de maand

Iedere maand kies ik een boek uit dat absoluut de moeite waard is om in je boekenkast te hebben.
Dit keer Het grote moestuinierboek  van Elbrich Fennema.

Boek van de maand mei is geworden:

Het grote moestuinierboek

van Elbrich Fennema

Mijn mening over Het grote moestuinierboek  van Elbrich Fennema: 'Een moestuinboek dat je van A-Z wil lezen en in praktijk brengen, vol inspiratie en een genot voor taalliefhebbers.  Ook heel herkenbare problemen komen naar voren met een duurzame oplossing. De matrix is leuk! Met geen ander moestuinboek te vergelijken.' 

SMULTUIN

Het grote moestuinierboek 

Auteur Elbrich Fennema

Illustraties Marijke Apeldoorn

ISBN 978 90 4503 987 9

Prijs € 22,99

Uitgeverij Atlas Contact

24,6 x 16,6 x 1,6 cm

176 pagina’s, paperback, softback

Uitgeverij Atlas Contact  stuurde mij dit boek om te recenseren.

Het grote moestuinierboek van Elbrich Fennema gaat over iets eetbaars willen telen in je eigen tuin en is verrassend genoeg helemaal zonder foto's:  'Een tuin is veranderlijk, met foto's kun je sjoemelen, teveel stylen...' vind je wetenswaardigheden van een zeer ervaren tuinierster. Elbrich Fennema adviseert: 'geniet van het zaaien, kijken, verwonderen, de overvloed.'

In vijf delen schrijft zij eerst over de Typologieën.  Gaat het je om het rendement of wil je je gasten kraakverse culinaire hoogstandjes voorzetten? Of wil je een tuin voor dieren maken? In het derde deel  staat er op bladzijde 130-133 een matrix van 10 tuinierstypen en 50 soorten groente, fruit, kruiden, waarin je nauwkeurig en helder kunt zien wat bij jouw type als tuinier past: van Culi-tuinier tot Tuinloze tuinier.


In het deel Hoe dan? Idealiter heb je in de winter een tuinplan gemaakt met wat je in je tuin wilt hebben, hoe je jouw grondsoort kunt bewerken en heb je duurzaam tuingereedschap verzamelt om nu in de lente te kunnen beginnen. Je hebt een lijstje van kwekerijen die jouw plantjes verkopen. 

Over zaaien, stekken en vermeerderen, planten in de voole grond, in potten telen, oogsten & timing, snoeien, vierkante metertuin, microtuinieren, water geven, de bodem; al deze belangwekkende onderwerpen komen uitgebreid aan bod.Het deel 'Eetbare planten' op bladzijde 44-129 gaat over onderwerpen van Aardappel tot Zeekool. Alles wat je weten wilt over hoe dat groeit, bloeit, smaakt, hoe je het kweekt en wat er mis kan gaan en hoe je dat oplost, kortom alle ins en outs die je echt moet weten.

Verder staan er nog Leestips, interessante Websites en alles vind je terug in het Register.

'Een moestuinboek dat je van A-Z wil lezen en in praktijk brengen, vol inspiratie en een genot voor taalliefhebbers. Ook heel herkenbare problemen komen naar voren met een duurzame oplossing. De matrix is leuk! Met geen ander moestuinboek te vergelijken.' 
Bonen erwten linzen

Jenny Damberg

Mobirise

Bonen zijn mijn favoriet in de tuin.  
Ik kweek tuinbonen, sugarsnaps, doperwten, capucijners, borlottibonen, sperziebonen, aspergebonen. In meer kleuren dan standaard groen: paaars, geel, roze, gespikkeld. 
Heb je geen tuin dan zijn droogbonen voor iedereen bereikbaar. Daar is Jenny Damberg dus ook mee begonnen. Ook blik en diepvries, mungbonen kiemen en gele erwten als scheut kweken.

Van adukibonen tot zwarte bonen, in het hoofdstuk 'boon voor boon' staan ze allemaal genoemd. Alleen de Hollandse capucijner komt er niet in voor. (Dit boek is uit het Zweeds vertaald.) Leerzaam feitje: borlottibonen week je 12 uur en kook je 60-90 minuten en kievietsbonen week je 6 uur en kook je 60 minuten. 

In het hoofdstuk erwten komen doperwten, gele erwten voor erwtensoep, kikkererwten en pinda aan bod. Het volgende hoofdstuk gat over linzen: zwarte, gele, groene, rode, witte en de bijzondere groen blauw gemarmerde Le Puy linzen. Een extra hoofdstuk gaat over soyaproducten als tofu, miso en soyasaus. En ja, dat kun je allemaal maken. 

De recepten zijn duidelijk en makkelijk op te volgen: ze beginnen met een basisrecept voor soyadrink of tofu. Ik vind in dit boek verrassende recepten voor geroosterde tuinbonen, die eet je met peul en al. Falafel van tuinbonen, onweerstaanbare hummus, een variant op witte bonen in tomatensaus, een Indiase linzencurry ontbreekt ook niet, net als ribolitta, pasta &fagioli, bruine bonenchili met chocolade, kikkererwtenpizza en alsdessert meringues van aquafaba. Het verrukkelijke recept doperwtenpesto staat hieronder.

Hoe een nieuw huis op het platteland in Zweden, verhuizend vanuit Stockholm, leidt tot een ontdekking van smaakvolle bonen, erwten en linzen.

Bonen in pot nemen weinig plaats in in een keuken die nog niet af is, vullen de maag erg goed en zijn goedkoop en superlekker! Het geld werd liever in het huis gestoken. 

'Vooral vette en gerookte ingrediënten als bacon en worst zorgen in combinatie met robuuste bonen voor een soort chemische magie.'

Mijn mening over bonen erwten linzen: 

Veel waardevolle informatie over bonen en bomvol smaakvolle bonenrecepten van over de hele wereld.Bonen erwten linzen

Auteur Jenny Damberg

Fotografie Ulrika Ekblom

ISBN 978 90 2301 625 0

Prijs € 18,99

Uitgeverij Becht

23,8 x 19 x 1,9 cm 

126 pagina’s, gebonden, hardcover, full colour

Uitgeverij Becht stuurde mij dit boek om te recenseren.


Mobirise

Geneeskrachtige
kruiden en planten

De complete raadgever voor het gezin

Willen we niet allemaal op natuurlijke wijze van onze gezondheidsproblemen genezen? In dit dikke handboek staan in drie delen in kleur via de zijkant duidelijk te onderscheiden en makkelijk op te slaan. Deze complete raadgever voor het hele gezin is ingedeeld in 'Over geneeskundige planten', 'Ken je planten' (het dikste deel van dit boek met 239 bladzijden), 'Het juiste gebruik'.

Wat weet een mens tegenwoordig van medicinale planteneigenschappen? De meesten van ons zijn daar niet mee opgegroeid en hebben die kennis niet van oudere en wijzere familieleden van nature meegekregen. Dus zullen we erop moeten studeren. Vier auteurs hebben samen dit boek gemaakt, ieder vanuit hun expertise. 

Onmisbaar in deze tijd waarin reguliere medicijnen wel eens niet voorradig zijn of zoveel bijwerkingen hebben dat je er nog zieker van wordt. Of waarin antibiotica minder doeltreffend werkt.

Plantengeneeskunde of fytotherapie is een eeuwenoude geneeswijze die bekend is in alle beschavingen van de wereld. De oude en de nieuwe kennis over dit onderwerp samengebracht. Het stelt honderden geneeskrachtige planten en kruiden voor en beschrijft naast hun belangrijkste eigenschappen ook concrete manieren waarop je ze kunt gebruiken. Bovendien worden verschillende gezondheidsklachten besproken, waarbij je advies krijgt voor een geschikte natuurlijke remedie. Dankzij deze praktische informatie kun je zelf aan de slag gaan met plantaardige medicijnen voor alle klachten en kwaaltjes.

'Laat voeding je belangrijkste medicijn zijn.' Hippocrates

 


- 200 geneeskrachtige planten met foto's, botanische achtergrondinformatie, therapeutische eigenschappen en toepassingen  van Adderwortel tot Zwarte zilverkaars

- Meer dan 70 gezondheidsklachten met symptomen, oorzaken en advies voor de behandeling

- Ruim 250 recepten om tal van gezondheidsproblemen te genezen - Informatie over de geschiedenis van medicinale planten, een overzicht van de gebruiksvormen, handige tabellen, belangrijke aandachtspunten en nog veel meer.


Mijn mening over dit boek:
 Neem je gezondheid in eigen hand en zorg dat je weet welke kruiden en planten je veilig kunt gebruiken.

Geneeskrachtige kruiden en planten
Auteurs N. Macé, D. Lousse, C. Saint-Béat, A. Tardif
ISBN 978 90 4475 317 2
Prijs € 39,95
24,1 x 19,6 x 3,2 cm
384 pagina’s, gebonden,
hardcover, full colour
INKIJKEXEMPLAAR
Deltas Uitgeverij stuurde mij dit boek om te recenseren.

Deltas

De Urban Moestuin

Groenten verbouwen in één groentebed van maand tot maand

Huw Richards is dol op zelfgeteelde groente, waarvan de smaak en kwaliteit superieur is aan alles wat je in een winkel koopt. De zoete smaak van erwtjes zo uit de peul is iedere zomer weer verrassend. Hij is zeer actief op social media onder de naam HuwsNursery. Zijn YT-kanaal heet Grow Food Organically.

Als je nu een moestuin wil beginnen, omdat je toch thuis moet blijven, welk boek koop je dan? Je kunt niet naar de bibliotheek om en een te lenen. Als de zon schijnt is het lastig op je mobiel of tablet om iets op te zoeken, zo'n ding kan ook vies worden en kan ook stuk door een korreltje zand op de verkeerde plek. En straks heb je misschien weer weinig tijd als alles weer normaal wordt. 

Bij Forte Groen uitgevers is er De Urban Moestuin uitgekomen. Geschreven door Huw Richards en vertaald door Titia van Schaik. Met leuke illustraties en duidelijke foto's met uitleg en ter inspiratie. 

Je wilt klein beginnen, omdat je geen ervaring hebt of gewoon weinig ruimte of tijd. Een moestuinbak met een van de vier plannen maken het je wel erg makkelijk. Je leert in een groeiseizoen maar liefst 19 verschillende groente kweken die je uit deze ene bak kunt oogsten.


'Blijf alert en trek onkruid zo jong mogelijk uit, voordat het een stevig wortelstelsel heeft ontwikkeld.'

Met stap-voor-stap foto's en duidelijke uitleg leer je een moestuinbak maken van 3 x 1,2 meter. Oook een compostbak en een gieter kun je zelf maken. Kwaliteitsgereedschap is duurzaam, mits je het goed onderhoudt (koop het gezamelijk met buren of vrienden).

Je leert voorzaaien op je vensterbank, zaaien in de volle grond en je hoeftje  alleen maar door de simpele stappen te laten loodsen om een overvloed aan voedsel te telen op een beperkt oppervlak. Daar heb je echt geen groene vingers voor nodig.  Je hoeft alleen maar te kiezen uit een van de vier plannen met uitgekiend schema: koel klimnaat, weinig regen, bladgroente of weinig werk.

Op maand ingedeelde hoofdstukken geven op een heldere manier de essentiële dingen die je gedurende het jaar moet doen om te zorgen dat alles op schema ligt. Het zal je verbazen hoe weinig je in feite hoeft te doen om al die verschillende groente te produceren.

Mijn mening over De Urban Moestuin: Iedereen kan groente kweken, met deze manier van werken, onder de knie krijgen. Duidelijke uitleg met veel jeugdig enthousiasme.

De Urban Moestuin
Auteur: Huw Richards
ISBN 97 894 6250 242 0
Prijs € 19,99
24,1 x 20,2 x 2,5 cm
224 pagina’s, gebonden,
hardcover, full colour
Forte Groen stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Praktijkboek
Het nieuwe moestuinieren

Hans van Eekelen

Boek van de maand april is geworden: Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren van ‘moestuingoeroe’ Hans van Eekelen!

Een compleet naslagwerk voor iedereen die de handige kneepjes wil leren van natuurlijk moestuinieren.

Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren biedt niet alleen talloze insidertips, maar ook de nieuwste inzichten over ‘eerlijk voedsel’.

‘Een goudmijn voor beginnende en gevorderde moestuinders.’

Steeds meer mensen ervaren hoe leuk, lekker en gezond het is om zelf groenten te verbouwen. Maar wat zijn nu de handige kneepjes, hoe maak je de tuin tot een blijvend succes? Internet en tijdschriften staan bol van de tips, maar hoe nu te beginnen?

Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren loodst je op een inspirerende en eenvoudige manier door het oerwoud van informatie heen en geeft antwoorden op al je vragen.

Het boek is praktisch opgezet: het neemt niet de theorie als basis, maar de echte moestuin.

Praktisch naslagwerk met trefwoorden-register van A tot Z, meer dan 2300 onderwerpen, van Aalbes tot zwarte knoflook en van Aardehuis tot Zwartveen over telen, bewaren, bereiden, rassen, voedingswaarde, woordenlijst, praktijkverhalen, gebaseerd op zijn eigen jarenlange ervaring met moestuinieren en met het begeleiden van anderen daarin.

Met een voorwoord van Norbert Mergen; zie volledige recensie.

Hans van Eekelen is ook auteur van de succesvolle Zaai agenda en het compacte boekje Van Zaaien tot oogsten en ook de drijvende kracht achter GROENMOES, een initiatief dat mensen jaarlijks in maart inspireert om actief bezig te zijn met gezond voedsel.


Mijn mening over dit dikke boek:

 Dit boek moet iedere moestuinder in zijn tuinkast hebben staan. En nog liever: van A-Z hebben gelezen, voor een succesvolle oogst. Zeer volledige en inspirerend handboek met zeer veel nuttige informatie. 

Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren
Auteur Hans van Eekelen
ISBN 978 90 5011 606 0
Prijs van € 44,95 voor € 35 incl verzendkosten via KNNV Uitgeverij 
25,6 x 18,8 x 6,1 cm dik
880 pagina’s, gebonden,
hardcover, full colour
INKIJKEXEMLAAR
KNNV Uitgeverij stuurde mij dit boek om te recenseren.

Het nieuwe moestuinieren

Meer smaak uit eigen tuin

‘Blauwe bessen in een cake gebakken zijn nog gezonder voor je dan rauwe bessen’ James Wong

Meer smaak uit eigen tuin 
Tips en trucs voor de lekkerste zelf gekweekte groente, fruit en kruiden
Auteur James Wong
Fotografie Jason Ingram
Illustraties Toby Leigh
Design, layout Octopus books ism RHS
Fontaine uitgevers
ISBN 978 90 5956 663 7
Prijs € 12,50 bij Ramsjkrant
25,4 x 19,7 x 2,5 cm
224 pagina’s, gebonden
Fontaine uitgevers stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Alle boeken van James Wong heb ik van voor naar achteren gelezen en raadpleeg ze meermaals om iets op te zoeken. 

'Grow your own drugs', 'Een jaar met James Wong', 'James’ nieuwe eetbare tuin' zijn allemaal fantastische boeken, boordevol ideeën om smakelijke en gezonde dingen te doen met groente, fruit, kruiden en bloemen. 

In zijn nieuwste boek 'Meer smaak uit eigen tuin' worden vele mythes ‘Zelf geteeld smaakt altijd beter’ weerlegd en het boek staat vol tips om smaakvoller te telen. 

Een paar voorbeelden: als je teveel water geeft aan planten, worden ze waterig. De smaak verwaterd dus ook. Sla en andere bladgroente willen wèl veel water om malsheid te garanderen. Minder water geven aan wortelen en biet laat ze zoeter smaken en leidt tot hogere concentraties voedingsstoffen.

Als je aardbeien op een rode ondergrond kweekt, smaakt de aardbei tot 20% zoeter. ‘Snow white’ is een aardbei die naar ananas smaakt en 70% meer fruitsuiker bevat, 30% meer zuur en minder vezels. ‘Mara des Bois’ aardbei bevat 35% meer aroma. Het gaat er dus ook om, het juiste ras te kiezen als je smaak wilt.

En wat te denken van de voedingswaarde? Sommige groente werden gekweekt om eenvormig en kaarsrecht, makkelijk te vervoeren of lang houdbaar te zijn. Veel van de oorspronkelijke voedings-waarde is dan ook verdwenen. Aan smaak werd al helemaal niet gedacht toen. Nu wel weer gelukkig. 


Tips: dun appel en perenbomen uit na de junival. Er zit dan meer ‘vlees’ aan de vruchten die blijven hangen, er zitten minder pitten in en de smaak is zoeter. 

Pluk appels en aardbeien rijp en peren nèt niet rijp. Peren rijpen nog. Bewaar tomaten, aardbeien, perziken, meloen, uien en zoete aardappelen niet in de koelkast, maar bij kamertemperatuur. Eet een ‘Butternut’ pompoen pas 3 maanden na de oogst.

'Van Meer smaak uit eigen tuin wordt je een stuk wijzer en eet je smakelijker.'

SMULTUIN
SMULTUIN

Waar koop ik boeken? Het liefst in een echte boekwinkel bij mij in de buurt. Of als ik liever via webwinkel wil bestellen  dan kies ik voor de Groeneboekenshop. Heleen Gierveld is de eigenaar en ook  uitgever bij van Arkelboeken .  Zij ontwikkelde het concept van de Groeneboekenshop en is gedreven om de inspiratie en kennis die je uit boeken kunt opdoen om de wereld een beetje groener te maken goed over het voetlicht te brengen.

Mobirise
Boek Onze Smultuin