BOEKRECENSIES

Een keuze uit bijzondere
tuinboeken of kookboeken

Een ode aan groenten

Het ultieme kookboek met groenten in de hoofdrol

Een kookboek recenseren is een duik nemen in een zwembad op een vakantie adres waar je niet eerder geweest bent.

Nieuwsgierig blader ik door dit zéér kleurrijke, aantrekkelijke kookboek met fotografie van Lucy Tweed en Ben Dearnley en illustraties van Vera Babida, alles wat ik zie maakt mij vrolijk. Zó kan groente ook zijn!

De Groentematrix inspireert direct en maakt kiezen wat te doen zóveel eenvoudiger. Ingenieuze indeling van groenten via kleuren wit, geel, oranje, rood, paars, bruin, donkergroen en lichtgroen. Ook makkelijk op te zoeken door de balken aan de zijkant van dit enorm dikke  kookboek. In het hoofdstuk ‘hitte spectrum’ worden alle kookmethoden zoals blancheren, stomen, sauteren, roosteren beschreven.

Alice Zaslavsky is dé nieuwe frisse wind in het culinair landschap en wordt wereldwijd erkend vanwege haar expertise en moderne, toegankelijke benadering van koken en eten. Zaslavsky is culinair correspondent van ABC News Breakfast en ABC Radio en bedenker van Phenomenon, een gratis digitale toolbox voor scholen om dagelijks gezonde maaltijden te ontwikkelen voor hun leerlingen in Australië.

Quote over dit boek: 'Dit is niet zomaar een kookboek over groenten, dit is een kookboek waar je van gaat houden. Het laat zien hoe je nog meer uit groenten kunt halen door variatie in kooktechnieken met groenten in de hoofdrol: behalve koken, stomen en blancheren zijn veel groenten ook geschikt om te konfijten, schroeien, roosteren, frituren, stoven of karamelliseren.'

Niet alleen het toepassen van diverse bereidingswijzen levert verrassende resultaten op, ook kennis over smaakcombinaties. Rode biet past perfect bij daikon, citrus of walnoten. Combineer prei met ansjovis of karwijzaad of venkel met sinaasappel en Parmezaan. De innovatieve recepten zijn maakbaar voor iedereen en overheerlijk: radijsjes uit de oven met kruidenboter of raapjes in cider met een crumble van zuurdesembrood. Serveer geroosterde radicchio met een dressing van kappertjes en zure kersen of broccolisteaks met tkemali.

Dit standaardwerk is eigenlijk een dikke groentebijbel en geeft bewaar- en conserveertips en handige weetjes en adviezen van bekende chef-koks. De recepten zijn niet allemaal vegetarisch maar zijn makkelijk te transformeren zodat iedereen kan meegenieten: van aardpeer tot en met zoete aardappel. Vol variaties aan recepten voor groente en kleur en smaak...


Een ode aan groenten

Auteur Alice Zaslavsky

Uitgeverij GoodCook 

ISBN 978 94 6143 250 6

Prijs € 40 

26,9 x 21 x 5 cm 


488 pagina’s, gebonden

Uitgeverij GoodCook stuurde mij dit boek om te recenseren
INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

‘Alice Zaslavsky is een natuurtalent!’ meent Nigella Lawson terecht.

Tuinmysteries

Zo werkt het in jouw tuin

Regelmatig komen er vragen in mijn hoofd op, als ik in de tuin iets ontdek waarover ik mij verbaas. Vaak neem ik mij voor een antwoord daarop te zoeken, maar eenmaal thuis zijn er weer andere dingen die om aandacht vragen.

In het boek Tuin mysteries staat het antwoord op zeer veel vragen. Vragen die Guy Barter als adviseur van RHS voorgeschoteld krijt. Hij heeft al die antwoorden verzameld in dit leuke en leerzame boek.

Het is verdeeld in 5 hoofdstukken met de titels: Zaden en planten; bloemen en vruchten; onder de grond; weer, klimaat en seizoenen; in de tuin.

Een boek om tijdens regenbuien in je schuurtje te lezen, als je wacht op de bus, voor het slapen gaan, in de schaduw van een fruitboom, als gezelschapsverhalen tijdens een picknick, ook fantastisch materiaal voor quizavonden van tuinverenigingen. 

'Hoe ademen wormen?' 'Welke zaadjes kun je zelf oogsten?' 'Waarom heb je het ene jaar veel meer appels dan het andere?' 'Moeten mijn fruitbomen echt gesnoeid worden?'

Lees ook eens de recensie die Mergenmetz heeft geschreven.

Tuinmysteries

Auteur Guy Barter

Uitgeverij KNNV

ISBN 978 90 5011 775 3

Prijs € 22,50 

13 x 20 x 2 cm 


224 pagina’s, gebonden

Uitgeverij KNNV stuurde mij dit boek om te recenseren
INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

'Hoe meer je leert, hoe meer je weet van de levensgemeenschap die voorbij je achterdeur begint, en hoe beter je zult begrijpen hoe het allemaal werkt, van wormen in de grond tot de bladeren aan de hoogste takken en alles ertussenin.'

Tuinieren doe je zo

Handboek van RHS

Ik ben dol op boeken van RHS. Deskundigheid gecombineerd met leesbare, nuttige, mooi uitgegeven tuinboeken.

Iedere boekenwurm met een tuin heeft wel een RHS boek in huis of tuinschuur.

Tuinieren doe je zo is een handboek van formaat met duidelijke beschrijvingen die je helpen om de juiste planten voor je tuin te kiezen. Je leert alles over het onderhoud van je tuin aan de hand van maandplanners, plantenwijzers, kleurenschema’s en probleemoplossers.

Basiskennis ontbreekt vaak bij beginners èn gevorderden. Spijker jezelf bij en creëer een tuin die er het hele jaar rond weelderig bijstaat.

Hoofdstuk 1 Ken je tuin, begint met het in kaart brengen van je tuin. In dit boek staan de basisprincipes, zodat je oog krijgt voor jouw grond en jouw plek.

Conclusie: zéér volledig handboek. Zowel voor de siertuin als de moestuin, volle grond of in potten, grote en kleine tuinen, gereedschappen en technieken, alles komt uitgebreid aan bod.

Het hoofdstuk Zorgen dat planten gezond blijven is een belangrijker hoofdstuk dan Plantenziekten. Voorkomen is beter dan met chemicaliën aan de gang gaan.

In de jaarplanner zie je in een oogopslag welke klussen er in die tijd het best gedaan kunnen worden. De woordenlijst is voor beginners handig om de met de tuinterminologie vertrouwd te raken. Uitleg van botanische namen is summier, maar daar bestaan hele boeken over, mocht je je er verder in willen verdiepen.

Tuinieren doe je zo

Auteur RHS

Uitgeverij Goodcook

ISBN 978 94 6143 251 3

Prijs € 30,95

24,1 x 20,1 x 3,4 cm 


352 pagina’s, gebonden

Uitgeverij Goodcook stuurde mij dit boek om te recenseren

INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

‘Tuinieren moet een plezier zijn. Doorgaans kun je het beste steeds eventjes wat doen; een ontspannen, dagelijks wandelingetje door de tuin met een snoeischaar en een schepje stellen je in staat om kleine problemen aan te pakken voordat ze uit de hand lopen en waarschuwen je als meer rigoreuze maatregelen nodig zijn. Maak er een gewoonte van een notitieboekje bij de hand te hebben; je weet maar nooit wanneer de inspiratie toeslaat.’

De ongespitte tuin

Moeiteloos groenten, kruiden en bloemen telen 

De ongespitte tuin
Alles over no-dig gardening

Auteur Charlie Nardozzi

Vertaling Alma Huisken

Uitgeverij KNNV 

ISBN 978 90 5011 797 5

Prijs € 22,95

24,6 x 17,1 x 1 cm 


128 pagina’s, paperback

Uitgeverij KNNV stuurde mij dit boek om te recenseren

SMULTUIN

'Last van spit?' vroeg iemand op ons volkstuincomplex aan mij, toen ik kromlopend het pad afstrompelde. 'Nee, ik spit niet meer, sinds ik de boeken van de Engelsman Charles Dowding over NO-DIG heb gelezen. En over de natuurlijke moestuin van de Belg Frank Anrijs. Permacultuur is ook tegen spitten. Mijn spit kwam vandaag van iets teveel wieden, mijn spieren zijn het na een lange winter helemaal ontwent. Sinds de buren een grasmat in hun tuin hebben, heb ik veel meer graspolletjes in mijn smultuin.

Ik dacht terug aan deze conversatie, alweer twee decennia geleden, toen ik het nieuwe boek van Charlie Nardozzi, een Amerikaan, De ongespitte tuin, van uitgeverij KNNV kreeg toegestuurd om te recenseren. Vooral de ondertitel 'moeiteloos bloemen, groenten en kruiden telen' deed mij ook aan Bob Flowerdew en zijn boek 'De luie tuinier' denken. Dat boek heb ik stukgelezen.

Ik ben benieuwd of ik nog wat nieuws kan ontdekken in De ongespitte tuin. (spoiler: ja, heel veel nieuws!)

Charlie Nadozzi behoort tot de bekendste tuiniers in de VS. Hij is een  geliefd schrijver, spreker en presentator van eigen tv-programma’s over tuinieren. In al die uitingen brengt Nardozzi zijn motto over: tuinieren moet eenvoudig, fijn en haalbaar zijn voor iedereen, of je nu een kleine of kolossale tuin hebt. Een motto dat hij optimaal én kraakhelder uitwerkt in het fraai geïllustreerde ‘De ongespitte tuin’.

Interessant zijn ook de boeken, youtube en website vermeldingen, om nog wat verder te graven...

In acht hoofdstukken worden de voordelen van niet-spitten, in allerlei grondsoorten, zelfs vanuit het niets of veranderd in een bestaande tuin, gevolgd door zaaien, planten telen, met veel variaties, ook in bakken, in de kas en binnenshuis besproken, om zó het essentiële bodemleven te behouden. En destijds, toen de schrijver naar de tuinbouwschool ging, waren met name de voordelen van minder werk en productieve tuinen aanlokkelijk; nu houden we ons vooral met de opwarming van de aarde en de noodzaak de uitstoot van CO2 te verminderen bezig; daardoor krijgt niet-spitten nieuwe betekenis. Niet-spitten verbetert de gezondheid en vruchtbaarheid van tuingrond, is fijn om in te werken, want de grond is zo kruimelig en licht. Doe de bodemtest om erachter te komen hoe jouw bodem is, wat het percentage klei, zand en slib is. De vertaler van dit boek, Alma Huisken, heeft met wat voetnoten de tekst aangepast aan de Nederlandse situatie, zoals meerdere bodemsoorten.

Belangrijke, essentiële items, zoals pH-gehalte, plantenvoeding, organisch materiaal, humus, wurmen, biochar (zwarte koolstof) worden uitgebreid uitgelegd. Evenals overzichtelijke tabellen hoe je organisch materiaal gebruikt voor de bouw van je groentebedden. 

GEWELDIG EN ONMISBAAR TUINBOEK

SMULTUIN lasagna

Tuinaanleg zonder spitten mèt mulchen en ook wel 'Lasagna tuinieren' genoemd heeft als locatie volle zon nodig.

Planten kweken
uit pitten en zaden

Van avocado tot citroen: de juiste methode voor elke vrucht

Wat zou het leuk zijn om uit een citroenpitje of een avocadopit een plant te kweken. De avocadopitten die op mijn composthoop belanden groeien daar goed. Ik heb altijd gedacht dat in deze contreien die planten niet gedijen, laat staan vruchten krijgen.

Céline , de schrijfster van het boek Planten kweken uit pitten en zaden, is grafisch vormgeefster van beroep. Daarnaast heeft ze een webshop en heeft ze ook de decoblog en Instagram @Idoitmyself.be en in het Frans @whitejungle. Ze brengt haar creativiteit tot uitdrukking door telkens weer nieuwe dingen met haar planten uit te proberen, van stekken nemen tot zaden laten kiemen.

 ‘Als je dit boek doorbladert, moet je wel plantverslaafd zijn. Net zoals elke zichzelf respecterende plantenliefhebber probeer je vermoedelijk je plantenverzameling uit te breiden en er nieuwe soorten aan toe te voegen.’

Wil je op een goedkope en duurzame manier zaden opkweken tot planten, dan heb je met dit boekje veel leuke tips en ideeën tot je beschikking. Lees vooral het hoofdstuk met de nuttige tips goed door. Voorwaarden voor succes: ‘Rijpe, biologische vruchten, daar begint het mee.’

Helaas is er ook een teleurstelling te lezen, voor mij dan : ‘ook al groeien aan deze plantjes geen vruchten, het hele huis wordt er wel mooier van’. Wat ik ook jammer vind, is dat Céline niet aangeeft dat als je appel, peer of kers succesvol tot vruchtdragende boom wilt kweken, dat je een boom op een onderstam kunt kopen en dan zeker weet welk ras je krijgt. En bij meloen, watermeloen en perzik kweken is het wel degelijk mogelijk om vruchten te kweken en te oogsten, maar daar gaat dit boek niet verder op in.

Tekst van de achterflap: 'In dit boek ontdek je hoe je pitjes en zaadjes laat ontkiemen, om zo leuke kamerplanten op te kweken voor in je huis. Je bespaart er niet alleen geld mee, maar je produceert ook minder afval. Goed voor de planeet en voor je portemonnee! Aan de hand van de gedetailleerde stap-voor-stap beschrijvingen met foto's kan je meteen aan de slag met de vruchten uit je eigen keuken. Je krijgt ook handige tips en tricks, bijvoorbeeld om zelf een kasje of kiemtrechter te maken van een plastic fles. Mango, avocado, pinda, citroen, kers, meloen, appel… Gooi zaden en pitten niet langer weg, maar laat ze kiemen!'

De illustraties uit dit boek komen van Schutterstock, de foto’s heeft Céline gemaakt.

Hieronder het voorbeeld van een citroenplant.

Planten kweken uit pitten en zaden
Van avocado tot citroen: de juiste methode voor elke vrucht

Auteur Céline - I do it myself

Illustraties Schutterstock 
Fotografie Céline 

Uitgeverij DeltaS 

ISBN 978 90 4475 934 1

Prijs € 10,95

17 x 19 x 0,5  cm 


64 pagina’s, paperback

Uitgeverij DeltaS stuurde mij dit boek om te recenseren

SMULTUIN
SMULTUIN
SMULTUIN

Céline  brengt haar creativiteit tot uitdrukking door telkens weer nieuwe dingen met haar planten uit te proberen, van stekken nemen tot zaden laten kiemen.

Basishandboek
Fruitbomen snoeien

De beste snoeitechnieken voor elke fruitsoort
stap voor stap uitgelegd

In het Basishandboek Fruitbomen snoeien worden de beste snoeitechnieken voor elke fruitsoort stap voor stap uitgelegd.

De inhoud begint met ... over het hoe en waarom fruitbomen gesnoeid kunnen worden, uitleg over snoeihulpen en handigheidjes, welk snoeigereedschap te gebruiken, of je beter kunt knippen of zagen. Daarna een uitgebreid hoofdstuk over hoe appel en perenbomen beter apart worden behandeld, want ze verschillen essentieel van pruim en kers, die hebben een eigen hoofdstuk. Dan volgen nog wat andere fruitsoorten en noten, zoals walnoot en hazelnoot. Ook over kleinfruit snoeien gaat dit boek, zelfs kiwi wordt besproken.

In een kleine stadstuin kun je heel goed leifruitbomen kweken. Ze nemen weinig plaats in en tegen een muur krijgen ze de extra warmte die ze nodig hebben.

De illustraties en foto's zijn heel duidelijk en maken dat je dit boekje meeneemt in de tuin en het naast je fruitboomtak kunt houden en zo leert wat een bladknop en wat een vruchtknop is. Over knoppen en ogen, de juiste snoei, de beste ladder om veilig op te staan, over scheuten en vormsnoei, onderhoudssnoei. Dit boek is zó leerzaam, kan zomer en winter gebruikt worden.

Ik ga er dit jaar echt mee aan de slag en hoop dat mijn fruitoogstmanden overvloedig gevuld zullen worden.

Hieronder volgt een voorbeeld van leivormen.

Basishandboek Fruitbomen snoeien
De beste snoeitechnieken voor elke fruitsoort stap voor stap uitgelegd

Auteur Martin Stangl
Illustraties Heidi Janicek

Fotografie Martin Stangl

Uitgeverij DeltaS

ISBN 978 90 4476 002 6

Prijs € 14,95

16,5 x 21,2 x 0,8 cm 


96 pagina’s, paperback

Uitgeverij DeltaS stuurde mij dit boek om te recenseren

SMULTUIN
SMULTUIN
SMULTUIN

'Wie houdt er niet van om zelf fruit uit eigen tuin te oogsten? Maar wist u dat de juiste snoeiwijze de kwaliteit van die oogst aanzienlijk kan verbeteren?'

Bijzondere en exotische groenten zelf kweken

Van yacon tot boomspinazie: verrassende soorten om uit te proberen in je moestuin

Ben je een ervaren moestuinier en wil je wel eens wat anders kweken? Hou je van een uitdaging? Dan geeft het nieuwe boek Bijzondere en exotische groenten zelf kweken je inspiratie. Eerst worden de basisprincipes van succesvol kweken belicht. Dan volgen hoofdstukken over vruchtgroenten, bladgroenten, koolgroenten en knolgroenten.

Karen Meyer-Rebentisch houdt ervan te experimenteren, iets anders te kweken dan in de supermarkt te koop is; 25 nieuwe groenten die zelfs in het noorden van Duitsland, waar zij woont, groeien.

‘Het ene jaar lukt het beter dan het andere. Ik ben er zeker van dat jij je kleurrijke favorieten zal ontdekken, die je nooit meer wil missen.’


Voor het succesvol kweken van groenten is een gezonde bodem als basis heel belangrijk. Regenwormen zijn een goede indicatie daarvoor. Je dient de bodem steeds te blijven voeden om groenten te kunnen oogsten, mulchen voorkomt ook dat de bodem uitdroogt. Niet spitten helpt de microkosmos in takt te houden.

Op balkon en terras kun je ook groenten in potten kweken, hoewel niet alle groenten daarvoor geschikt zijn, maar Karen geeft een handige lijst.

Door planten te combineren op kleur of met bloemen worden de groentebedden verrijkt.

‘Om ziektes en schadelijke insecten bij groentenplanten te voorkomen, helpen goede omstandigheden op de standplaats en de juiste verzorging het best. Planten die zich goed voelen, blijven langer gezond.’

Check de uitleg bij symbolen bij de checklist, zodat je weet wat die betekenen. In het kort staat per plant aan welke voorwaarden moet voldaan worden om succesvol te groeien. Wat opvalt is dat alle planten volle zon op het zuiden nodig hebben. Een enkele bladgroente kan met halfschaduw toe. Zon is dus een absolute voorwaarde om bijzondere en exotische groenten zelf te kweken. Uit ervaring weet ik ook dat ook niet bijzonder groenten volle zon nodig hebben, een enkele bladgroente kan met minder toe. Daarom zijn volkstuinen zo populair: er staan vaak geen heggen en gebouwen in de weg die de zon tegen houden.

Artisjok en kardoen, olijfkomkommer, okra, amarant, hertshoornweegbree, aspergebroccoli, oca zijn de meest exotische groenten, naast de wat ‘gewonere’ tomaat, aubergine, peper en paprika, yacon, gekleurde en zoete aardappelen.

Hieronder de pagina's van olijfkomkommer als voorbeeld.

Bijzondere en exotische groenten zelf kweken

Van yacon tot boomspinazie: verrassende soorten om uit te proberen in je moestuin

Auteur  Karen Meyer-Rebentisch

Fotografie Karen Meyer-Rebentisch

Uitgeverij DeltaS

ISBN 978 90 4475 912 9

Prijs € 19,95

17 x 24 x 1 cm 


128 pagina’s, paperback

Uitgeverij DeltaS stuurde mij dit boek om te recenseren

SMULTUIN
SMULTUIN
SMULTUIN

Een echte aanrader als je van een experiment houdt of wat uitgekeken bent op het kweken van gewonere groenten. De meeste foto’s zijn gemaakt door Karen en inspireren door de rijke kleuren en bijzondere tips voor oogsten en gebruik in de keuken. Doe je voordeel met de ervaringen van deze tuinierster.

Linzen

Joke Boon geeft linzen de hoofdrol

Wat kan er, na de boeken die ik al heb over bonen nog bij, wat ik niet weet? Peulvruchten van Jenny Chandler, Bonen, erwten, linzen van Jenny Damberg, Bonen! van Joke Boon heb ik al in mijn boekenkast staan.

Bonen zijn mijn favoriete groente in de tuin.  Ik kweek tuinbonen, sugarsnaps, doperwten, capucijners, borlottibonen, sperziebonen, aspergebonen. In meer kleuren dan standaard groen: paars, geel, roze, gespikkeld. Ik heb ook een keer linzen gezaaid. Zaad kwam van kwekerij de nieuwe tuin in België. De muizen waren blij met de minimale oogst, die voor hun nét voldoende was denk ik. 

Heb je geen tuin dan zijn droogbonen voor iedereen bereikbaar.  Gedroogde linzen zijn er in groenbruin, rood, groen en geel. Linzen zijn kleine, schijfvormige peulvruchten die van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa komen.  Ze houden van warmte en daarom zie je ze in tegenstelling tot bonen en kapucijners niet op Nederlandse velden of volkstuinen staan. Ik koop de bruine, rode en berglinzen bij De Nieuwe Band die ze inkoopt bij een teler in Turkije die 100% biologisch werkt. 

Linzen zijn vooral gedroogd verkrijgbaar of al verwerkt tot bijvoorbeeld soep of een vegetarische burger. Lange tijd stond de peulvrucht bekend als voedsel voor de armen. In Frankrijk noemen ze de smaakvolle peulvruchten daarom ook wel: caviar du pauvre, ‘kaviaar van de armen’. Linzen zijn populair in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. Een populair gerecht met linzen is Indiase dahl, een curry van linzen die in combinatie met kruiden tot een dikke saus wordt gekookt. Ook in een Turkse linzensoep of als bijgerecht bij wild smaken ze erg goed.

Joke Boon schrijft kookboeken vol passie: over bonen, vega, kleurrijke gerechten en dit keer is haar passie linzen. Ze krijgt een Nederlandse boer zelfs zover dat hij wat proefvelden linzen inzaait en gaat met hem in gesprek over de teelt. Daar doet ze verslag van.

Niet alleen soep of dahl komt aan bod in dit kookboek, ook wafels van linzen, truffels, crackers, chocoladelinzensmoothie, ontbijtcake, pittige linzenkoekjes, bitterballen, worstjes, dolma's, paté, spread, salades met linzen, hartige tompoezen. Creatief is Joke Boon zeker! Invloeden vanuit de hele wereld raken haar recepten.

Tussen de hoofdstukken als ontbijt, lunch en diner staat vier verhalen: over de geschiedenis van de linzen, linzenteelt en  gezondheid. Over linzen en gezondheid worden alleen de positieve dingen gemeld. Dat linzen, net als bonen en granen, ook minder gunstige stoffen als lectines en saponinen bevatten als anti-nutriënten ( die kunnen onze gezondheid schaden) en  het lichaam verzuren, staat er niet bij. (bron Oersterk drs. Richard de Leth)

'In dit boek vertel ik allerlei wetenswaardigheden over het enorm kleine en veelzijdige wonder: linzen. En ik laat je heerlijke, verrassende, soms onbekende toepassingen van linzen zien.'

Op haar website recenseert Joke Boon ook kookboeken: Boonappetit

Het boek Linzen inspireert mij om af en toe iets heel anders met linzen te maken dan in mijn standaardrepertoire gebruikelijk is. Dank je wel Joke!

Linzen

Auteur Joke Boon

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 

ISBN 978 90 4682 483 2

Prijs € 22,99  

24,5 x 17,6 x 1,9  cm 


192 pagina’s, gebonden

Uitgeverij Nieuw Amsterdam stuurde mij een PDF om te recenseren.

Linzen
SMULTUIN
SMULTUIN

'Linzensoep, linzentruffels, linzenwafels, je kunt het zo gek niet bedenken en Joke Boon maakt er een smakelijk gerecht van.'

De mooiste vlinder- & vogelwandelingen van Nederland 

Een boek met gps-tracks

Wandelen doe ik niet veel buiten mijn volkstuin. En daar zijn zoveel vogels en vlinders te zien, als ik de tijd neem erop te letten. Even zitten op het tuinbankje. Er staan ook brandnetelstruiken speciaal voor de vlinders als waardplant. Dat de gehakkelde Aurelia die als waardplant nodig heeft leer ik uit het boek De mooiste vlinder-& vogelwandelingen van Nederland. Er worden drie hotspots genoemd in dit boek, waar deze vlinder goed te zien is. Je kunt natuurlijk naar een vlindertuin, waar altijd wel vlinders te zien zijn, maar een wandeling en dan een vlinder in het wild tegenkomen is wel bijzonder. De wandelroutes in dit boek zijn uitgezocht op de meest vogel-& vlinder rijke natuurgebieden. De 16 wandelingen zijn ook digitaal te downloaden, er staan dan ook de laatste ontwikkelingen van de routes aangegeven. Speciaal belicht worden de weidevogels, schoenlappers, roofvogels, witjes en blauwtjes, zangvogels en dagactieve nachtvlinders.

De mooiste vlinder-& vogelwandelingen van Nederland is een boek vol antwoorden op de vragen die zich in je hoofd vormen tijdens een wandeling. Je ziet iets voorbij vliegen en wilt graag weten wat je precies gezien hebt.

Er zijn zoveel verschillende soorten vlinders en vogels, in zoveel verschillende kleuren, vormen en formaten, waar moet je beginnen? Deze gids combineert prachtige wandelingen met de kennis die je nodig hebt om vlinders en vogels te herkennen. 

Verken het prachtige Nederland en let eens goed op je omgeving: het opmerken en kunnen benoemen van de vlinders en vogels om je heen maakt het wandelen nog leuker!

De legenda achter in het boek verduidelijkt de symbolen op de kaarten van de wandelgebieden. Neem je verrekijker of camera mee om alle gevleugelde fotomodellen goed te bekijken.

De mooiste vlinder- & vogelwandelingen van Nederland
 

Fontaine uitgevers & Roots 

ISBN 978 90 5956 352 0

Prijs € 17  

21 x 13,1 x 1,5 cm 


160 pagina’s, paperback

Fontaine uitgevers  stuurde mij dit boek om te recenseren.


INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

‘Vlinders en vogels brengen beweging, kleur en vrolijkheid in het landschap.’

Groen geluk

Tips voor een duurzaam dagelijks leven

Groen geluk

Auteur Lodewijk Hoekstra 


Overamstel uitgevers The house of books 

ISBN 978 90 4435 668 7

Prijs € 24,99 en € 9,99 eBook 

23 x 16,1 x 2,1 cm 


208 pagina’s, paperback

Overamstel uitgevers The House of Books stuurde mij dit boek om te recenseren.
INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

Fijne tips die in ieder hoofdstuk weerkeren: Hoe doe ik het? Wat kun jij doen? Groen feitje. Inspirerend initiatief. Met stappenplannen om in je eigen tempo bijvoorbeeld je regenpijp af te koppelen en een regenton te plaatsen. Of begin met een wormenhotel om je etensresten te composteren.

Contact met de natuur is een belangrijk deel van het groene geluk, ook als je geen tuin hebt. Als je wel een tuin hebt kun je jouw tuin omtoveren tot een duurzame en diverse oase door veel te werken met vaste planten, gebiedseigen. Variatie in bomen, heesters, onkruiden, wilde bloemen etc. Lekker rommelig met blad en snoeihout en zonder kunstmest. Met insectenhotels en nestkastjes voor vogels.

'Als je denkt aan de waarde die je tuin kan toevoegen aan je dagelijks leven, ga je vaak automatisch kiezen voor meer groen.'

Prinses Irene nam het eerste exemplaar van Groen geluk in ontvangst: zie youtube


Lodewijk Hoekstra is bekend geworden als tv-tuinman, maar is naast zijn tv-werk fanatiek voorvechter van een duurzame wereld. Hij was van kleins af aan al veel buiten en geïnteresseerd in alles wat groeide en bloeide en daarom gaat het hem aan het hart dat ons gedrag en onze consumptie vaak niet in balans zijn met onze leefomgeving. In zijn boek geeft hij tips en trucs voor een duurzamer en bewuster leven en wil hij mensen inspireren om zelf actie te nemen bij het verduurzamen en vergroenen van de eigen leefomgeving. Water, energie, voedsel, groen in en buiten het huis. Alles komt aan bod!

Iedere maand kies ik een boek uit dat absoluut de moeite waard is om in je boekenkast te hebben. Groen geluk is tot boek van de maand oktober gekozen! Ik wens iedereen veel lol in het verduurzamen van hun dagelijks leven, wat met dit boek heel makkelijk gaat lukken.

Begin ergens met verduurzamen en het is zó leuk dat je steeds verder gaat. Kleine stapjes hebben grote impact.

Besparen op elektrisch aangedreven apparaten voor de tuin, gebruik zoveel mogelijk handgereedschap wat je hebt of koop tweedehands,  gebruik biologische producten zoals Bionyx.

'Ik hoop dat dit boek mensen aanspoort bewuster te worden van hun footprint en dat het laat zien hoe ze hun dagelijks leven vrij makkelijk kunnen aanpassen.'


’Maar uiteindelijk gaat het toch elke keer over hetzelfde: de balans tussen de mens en de natuur.’

Een wereld vol bomen

Ontdek 75 soorten, van wortel tot blad

De kracht van bomen

Door middel van uiterst toegankelijke, deels wetenschappelijke beschrijvingen geeft Een wereld vol bomen een algemeen beeld van de boom als essentieel onderdeel van onze planeet.

Dit tijdloze boek is een uitnodiging eropuit te gaan om de esdoorn achter in je tuin, de sequoia midden in het park, de plataan op het plein of de pijnboom in de bergen op je favoriete vakantieadres beter te leren kennen. Ontdek meer dan 70 geïllustreerde soorten, gepresenteerd tot in de kleinste details. Kom alles te weten over hun kenmerken en maak kennis met typische anekdotes, mythen, symbolen en andere bijzonderheden over bomen. Kortom: een uitnodiging om nader kennis te maken met de bomen in je leven.


Victor Coutard, auteur en journalist, werkt graag met thema's die de diversiteit van de natuurlijke wereld weergeven. Hij is een groot liefhebber van bomen en het bos. Yannis Varoutsikos maakte de illustraties voor dit mooie, informatieve boek.

'Net zoals in mijn eerste kinderboek, Un arbre pour ami (lett. ‘Een boom als vriend’), verwonder ik me over het leven dat in de boom huist: de vogels die er nestelen, de lange mierenfiles op de schors, en binnenkort mijn kinderen die erin zullen klimmen. Deze wonderlijke, eenbenige reuzen lijken des te groter sinds ik hun specifieke kenmerken, hun verschillen en hun verhalen heb ontdekt.'


Wat maakt een boom tot boom?

‘De boom begrijpen houdt in dat we een intellectuele revolutie teweegbrengen. Het is een wezen dat tegelijk uniek en voor meerderlei uitleg vatbaar is,’ vertelt Francis Hallé, een Franse bomenspecialist, aan wie het maar wil horen. Een boom is een plant die zich door bepaalde fysieke kenmerken onderscheidt en door zijn interactie met zijn soortgenoten binnen het kader van een bos. Onze planeet telt naar schatting tussen de 60.000 en 100.000 boomsoorten.

Het bos is dé plek waar alle levensvormen elkaar tegenkomen. Schimmels, bacteriën, planten en dieren vinden elkaar hier en hebben invloed op elkaar, en samen vormen ze een ongelofelijk rijk ecosysteem. Meer prozaïsch: algemeen wordt als stelregel gehanteerd dat het bos een portie van de aarde is met een oppervlakte van meer dan een halve hectare, met bomen die een hoogte van meer dan 5 m hebben en een boomkruinbedekking van meer dan 10%.

Dit boek is bedoeld voor een zo groot mogelijke groep lezers. Het wil een inleiding op natuuronderzoek zijn en tegelijk een uitnodiging om zelf eens op verkenning uit te gaan. De beschrijvingen  stellen je in staat de bomen om je heen te herkennen.  

Ik neem het voorbeeld van een wilde appel. Ik verbaas mij over de feiten: de levensverwachting is ca 100 jaar, hij wordt zelden hoger dan 10 meter,  hij is familie van de roos, er zijn 30 soorten wilde appels, hij komt voor in vochtige loof­ en eikenbossen, hagen en kreupelhout. Hij geeft de voorkeur aan kleiachtige, humusrijke en kalkrijke bodems. Hij groeit tot op 1100 m hoogte. 'De appel is niet alleen een populaire vrucht om uit de hand te eten verhalen. Dat begint natuurlijk met de Bijbel, maar ook in sprookjes en om te koken of te bakken, maar speelt van oudsher ook een rol in komen appels voor. Wie kent niet het sprookje van Sneeuwwitje?'                                              Je kunt opzoeken welke boom bij jouw verjaardag hoort. Of lezen over de dikste boom, de oudste boom, de meest uitgestrekte boom. En hoe je een boom het beste plant.

Zie de volledige beschrijving van de wilde appel hieronder. Een zeer lezenswaardig boek, je rijkdom aan kennis over bomen wordt steeds groter.

Een wereld vol bomen
Ontdek 75 soorten, van wortel tot blad

Auteur Victor Coutard
Illustraties  Yannis Varoutsikos

Uitgeverij Terra

ISBN 978 90 8989 841 8

Prijs € 23,50

24,1 x 18,8 x 2,1  cm 


208 pagina’s, paperback

Uitgeverij Terra stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN
SMULTUIN
SMULTUIN

'Meer dan een miljard mensen zijn rechtstreeks afhankelijk van de bossen voor hun overleving. En hoeveel mensen hebben de bossen nodig om te dromen? Bomen dragen altijd al poëtische en mythologische symbolen in zich mee die hele maatschappijen en religies hebben gevoed.
Deze gigantische, langlevende organismen zijn overal - zelfs, en gelukkig steeds vaker, in onze drukke steden. Maar kijken we wel genoeg naar ze?'
Victor Coutard

Indoor Jungle

De (hippe) huisplantengids voor jouw Indoor Jungle

Er zijn oneindig veel sferen te creëren en eindeloze manieren waarop planten met een geweldig effect kunnen worden ingezet.

Planten zijn levende organismen die constant groeien en zich ontwikkelen. Dit boek helpt je je eigen plantenoase te creëren en vorm te geven. Of je nu je appartement, je huis of je werkplek groener wilt maken, Indoor jungle laat je zien hoe je de beste bladplanten voor de ruimte kunt kiezen en combineren. 

SMULTUIN

Lauren Camilleri  is art director en interieurstylist. Ze heeft een online planten- en designwinkel Domus Botanica in Australië. Dit boek vind ik een wonder, en hoe deze jonge moeder in Australië samen met Sophia Kaplan eerst het succesvolle Leaf Supply bedacht, vind ik zeer bewonderenswaard. In het Nederlands vertaald als Hippe Huisplanten. Ook al in het Engels uitgegeven is het vervolg Plantopedia

Sophia Kaplan heeft een blog The Secret Garden  en is plantenstylist van Plants & Flowers (zie filmpje)Actief op facebook en instagram en leveren planten in Sydney op dezelfde dag. Ik vraag mij direct af... is er ook zoiets in Nederland? Biologisch? Daar geeft dit boek helaas geen antwoord op.

De prachtige fotografie van Jules Villbrandt werkt zeer inspirerend.

Indoor Jungle wil het intimiderende van het verzorgen van al dat groen in je kostbare tijd makkelijker maken. je hoeft je huis niet vol te zetten met planten. Hier en daar een hoekje met genoeg groen om de tijd die je hebt eraan te besteden ze goed te verzorgen. Een appartement met meer planten dan meubels is echt niet nodig. Planten zijn mooi en verrijken jouw ruimte met hun vormen, textuur en kleur, maar zijn zoveel meer: ze zijn betoverend en aarden ons, ze bevorderen productiviteit, ze kunnen de lucht ontgiften en het volgen van hun gezonde groei kan therapeutisch werken. Je hebt daadwerkelijk baat bij deze connectie met de natuur. Bij het werken thuis kan een plant het perfecte tegengif vormen tegen stress en onrust.

In dit boek gaan de schrijvers terug naar de belangrijkeste informatie over de verzorging van planten en kijken ze naar enkele van de klassiekers die de basis van een jungle thuis kunnen vormen. En ze gaan nog een stapje verder door jouw plantenverzameling  pit te geven en hoe je die stijlvol kunt gebruiken. De nadruk ligt meer op styling van planten, ze bezoeken een paar van de mooiste met planten aangeklede huizen en appartementen en publieke ruimtes. Er zijn oneindig veel sferen te creëren en eindeloze manieren waarop planten met een geweldig effect kunnen worden ingezet.

Ze kijken naar het belang van de juiste plant op de juiste plek, de behoefte aan licht en water.  Vier hoofdstukken zijn ingedeeld als grondbeginselen, de planten, plantenstijl, en jungles.

De (hippe) huisplantengids voor jouw Indoor Jungle

Auteurs  Lauren Camilleri + Sophia Kaplan
Fotografie Jules Villbrandt (en een hele lijst  anderen) 


Uitgeverij Fontaine

ISBN 978 90 5956 592 0


Prijs  € 34,95


25,8 x 21,7 x 2,8 cm 


256 pagina’s, gebonden

Uitgeverij Fontaine stuurde mij dit boek om te recenseren.

INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

'Na het lezen van Indoor Jungle kun je nooit meer zeggen dat je er geen groene vingers van hebt gekregen.'

Snoeien van A tot Z

De ideale periode en de juiste snoeiwijze voor de meest voorkomende struiken, hagen, bomen en fruitbomen

Hoe snoei je een fruitboom of een haag?

Ik zoek het op in het nieuwe boek Snoeien van A tot Z.

Regelmatig onderhoud van bomen en van struiken gebeurt noodzakelijkerwijs door het snoeien. De schrijvers van dit boek willen je gidsen door iedere soort, met illustraties van iedere handeling, om af te snijden wat nodig is, op de plaats war het nodig is en op het meest geschikte ogenblik. Zelfs het snoeien van fruitbomen wordt nu voor iedereen toegankelijk. Genoemde planten hebben ook een wetenschappelijke benaming, een overzicht van teelt, plaatsing, zon en de decoratieve aspecten zoals vorm, hoogte, gebladerte, bloeitijd en vruchtvorming.

Als voorbeeld van dit boek hieronder de abrikozenboom. Behandeld in dit boek van aalbessenstruik tot Zuurbes. 

Zo leer ik dat een zwartebessenstruik als een aalbessnstruik gesnoeid kan worden. En een druivelaar (Hollanders noemen dit een druif), de Vitus vinifera,  als snoer gesnoeid wordt. Bij lavendel wordt helaas niet uitgelegd dat er twee verschillende lavendelsoorten zijn die verschillend gesnoeid moeten worden. Alleen de Lavendula officinalis staat in dit boek. Over de vijgenboom staat wel heel weinig vemeld, zelfs niet dat die het beter doet met wortelrestrictie, dus in een pot.

Bijzonder is het verschil tussen de benaming van de wintergroene 'struikkamperfoelie' Lonicera nitida en de bladverliezende 'tuinkamperfoelie' Lonicera caprifolium, een klimmer. Wellischt dat de vertaling uit het Frans de oorzaak is.

Ik leer dat je een perzikboom beter in het voorjaar kunt snoeien, omdat dan het onderscheid tussen bloemknoppen en bladknoppen beter zichtbaar is en je je niet kunt vergissen.

Tekst van de achterflap: 'Snoeien is van groot belang om uw bomen en struiken krachtiger te doen groeien en meer bloemen en vruchten te krijgen. Ontdek in dit boek wat de beste periode en de juiste manier van snoeien zijn voor hagen, fruitbomen, bessenstruiken, bomen en sierheesters. Dankzij de duidelijke uitleg en concrete tips wordt u snel wegwijs in het snoeien om uw tuin te onderhouden, oude bomen weer nieuw leven in te blazen, de groei van bomen te beperken, zelf te enten en nog veel meer. Kortom, dit boek is een onmisbare gids voor elke tuinliefhebber, of u nu een beginneling bent of al lang 'groene vingers' hebt!'

Denis Retournard is specialist op het gebied van bomen en sierheesters. Jean-Yves Prat weet alles over fruitbomen. Beiden zijn ze tuinders in de wereldberoemde Jardin du Luxembourg in Parijs. Ze geven regelmatig tuincursussen voor het grote publiek. 


Snoeien van A tot Z

Auteurs Jean-Yves Prat en Denis Retournard 


Uitgeverij DeltaS

ISBN 978 90 44759099

Prijs  € 29,95


22,9 x 18,8 x 1,9 cm 


240 pagina’s, gebonden

Uitgeverij DeltaS stuurde mij dit boek om te recenseren.


SMULTUIN
SMULTUIN
Smultuin

'Regelmatig onderhoud van bomen en van struiken gebeurt noodzakelijkerwijs door het snoeien.'

Dag & nacht

De hemel verklaard door Helga van Leur en Govert Schilling

Dag & nacht is duurzaam gedrukt en geschreven door een meteoroloog en een wetenschapsjournalist. 

Met gedeelde passie geven Helga van Leur en Govert Schilling, ieder vanuit hun eigen vakkennis, inzicht in wat er overdag en ‘s nachts te zien is aan de hemel. Een sterrenhemel voor elk seizoen, hoe ontstaat smog, wat zijn vallende sterren en waarom is de maan zo groot?

Kijk eens onhoog en laat je meenemen op verkenningstocht aan de hemel, aan de hand van dit mooie en leerzame boek Dag en nacht.

Helga van Leur is meteoroloog en presenteerde twintig jaar lang het weerbericht. Ze geeft lezingen over het weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag.

Govert Schilling is wetenschapsjournalist en schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor diverse media en publiceerde al tientallen boeken.

Aan de hand van vier ronde sterrenkaarten, een plattegrond van de sterrenhemel, kun je sterrenbeelden en de helderste sterren herkennen in ieder seizoen.

Door lichtvervuiling, in Nederland altijd aanwezig door overdadige verlichting van gebouwen, verkeerspleinen en kassen, lukt het slecht om een mooie indrukwekkende sterrenhemel te bekijken; in Zuid-Frankrijk, in een verre woestijn of midden op de oceaan lukt het beter.

Voorlopig kun je de sterrenhemel ontdekken aan de hand van de mooie foto’s in dit boek.

Dag & nacht

De hemel verklaard door
Auteurs Helga van Leur en Govert Schilling 

Fontaine uitgevers

ISBN 978 90 5956 542 5

Prijs  € 27


21,8 x 21,7 x 1,9 cm 


192 pagina’s, gebonden

Fontaine uitgevers stuurde mij dit boek om te recenseren.


INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

 ‘Elk uur van licht en donker is een wonder.’ Walt Whitman

Boek van de maand september

Superveg  Independant Bookstore day 12 september voor € 10

Superveg
Auteur Celia Brooks 

Fotografie Jean Cazals

Uitgeverij Goodcook

ISBN 978 94 6143 189 9


Prijs op 12 september van € 25,95 voor € 10


26,8 x 19,9 x 3 cm 


280 pagina’s, gebonden

Uitgeverij Goodcook stuurde mij dit boek om te recenseren.


INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

Genieten van de kracht van groenten, van het kopen en verbouwen, van hun schoonheid, het bereiden van gerechten en delen met mensen die je lief zijn. Het staat als een paal boven water dat plantaardig eten gezond is. Ze beschermen ons tegen ziekten en ondersteunen ons op moleculair niveau. We worden voortdurend aangevallen door gifstoffen, bacteriën en virussen en wat we eten is cruciaal om sterk te zijn om te kunnen vechten. Planten zijn de beste voedselbron voor bescherming, essentieel voor de verdediging. Ze geven ons kracht om en ziekte te bestrijden. Er zijn meer dan 25000 verschillende soorten plantstoffen, voor herstel na schade door gifstoffen, anderen stimuleren ons immuunsysteem, houden ons hart gezond of ondersteunen ons gezichtsvermogen of hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Zo fungeren vezels als de schoonmakers in ons lichaam en ruimen stoffen op die ziekten kunnen veroorzaken. Vezels zijn ook brandstof voor nuttige darmbacteriën, die onze afweer ondersteunen en via het enterische zenuwstelsel (spijsvertering) een goede geestelijke gezondheid stimuleren.


Van de top 25 krachtigste groenten geeft Celia aan wat de criteria waren. En waarom ook nog veel subtoppers voorkomen. Het aantal recepten heeft zij beperkt tot 100, anders werd het boek te dik. Ook de ingewikkelde recepten heeft zij niet vermeld.


Celia Brooks  heeft ruim ervaring met groente. Dertig jaar en 9 kookboeken verder doet zij haar werk met veel passie en plezier: koken, lesgeven, schrijven en recepten ontwikkelen. Celia heeft al 12 jaar een moestuin in Londen. De liefde en kennis die zij in de loop van de jaren heeft vergaard heeft ze samengevat tot dit boek. 


Celia raadt ook een flink aantal gereedschappen (canneleermesje) en apparaten (blender, staafmixer en keukenmachine) voor in de keuken aan en geeft ook een lijst van gemaksproducten om in huis te hebben. Jammer dat ze ook een magnetron gebruikt, dat is mijns inziens een waardeloos apparaat dat alle leven in groente vernietigd. 


De eerste groente ( met een prachtige foto van Jean Cazals) is de rode biet: ‘... de kenmerkende aardse, zoete smaak overstemt de andere stemmen in het koor van smaken.’ Er volgt een verhaal over de smaak, kleur, geschiedenis. De belangrijkste voedingswaarde (betalaïne), overige voedingsstoffen (diverse andere antioxydanten), seizoen, soorten, kopen (met het loof eraan) & bewaren, kant- en klaar (bietenpoeder als kleurstof) en de voorbereiding voor de recepten die daarna volgen. Iedere groente volgt ditzelfde patroon van informatie.


Superveg is mooier vormgegeven dan het informatieve boek Supergroente & powerfruit van Jo Robinson.‘Ieder gerecht gaat uit van de voedzame kracht en smaak van het specifieke ingrediënt.’

Boek van de maand

Iedere maand kies ik een boek uit dat absoluut de moeite waard is om in je boekenkast te hebben. 
In augustus is dit Macrofotografie van Edwin Giesbers.

Edwin Giesbers is professioneel fotograaf met als specialisatie natuurfotografie. Hij is auteur van Handboek Natuurfotografie Nederland & België en het Handboek Natuurfotografie op reis. Zijn werk is wereldwijd meermalen bekroond in toonaangevende internationale fotowedstrijden. Hij won verschillende keren de 1ste prijs bij de European Photographer of the year, Wildlife Photographer of the year en Nature's Best Photography

Leren kijken naar wat je ziet, ook vlakbij jou in de buurt, onder je eigen handen en ogen, is een gave die je kunt leren. Dit boek helpt je daarbij. In deze bijzondere tijden een activiteit die je nu veilig en met veel plezier kunt doen.

Mijn eerste echte camera kocht ik toen ik in het eerste jaar van de kunstacademie zat: een Nikon met een macrolens. Na 25 jaar moest ik deze analoge camera inruilen voor een digitale en wel zonder macrolens. Wel een klein voorzet lensje, maar dat werkte niet mooi.

Met dit nieuwe boek Macrofotografie, de kunst van close-ups van Edwin Giesbers, hoop ik een nieuwe invalshoek te kunnen vinden om weer enthousiast te worden om echt dichtbij foto’s te maken. Nu gebruik ik eigenlijk alleen mijn iPhone, want die heb ik altijd bij me. Mijn drie digitale camera’s liggen in de kast. Het bewerken met software vind ik niet fijn. Teveel binnen zitten is niks voor mij. Ik zoek een tussenweg.

Edwin Giesbers geeft ingenieuze oplossingen met een veelheid aan lenzen en handige spullen, maar ook met goedkope en makkelijk verkrijgbare onderdelen, die beiden hetzelfde effect beogen en die kunnen alleen ontstaan in de praktijk met jarenlange ervaring, waar jij als lezer nu door dit boek direct toegang toe hebt.

'Instructief en mooi' is mijn eindoordeel over het boek Macrofotografie van Edwin Giesbers. Hij heeft van close-ups maken echt een kunst gemaakt.

Macrofotografie 
De kunst van close-ups

Auteur Edwin Giesbers

Fotografie Edwin Giesbers 

ISBN 978 90 5956 271 4 

Prijs € 27,99

Fontaine uitgevers

25 x 20 x 2,3 cm

208 pagina's, gebonden

Fontaine uitgevers stuurde mij dit boek om te recenseren

INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

'Instructief en mooi' is het boek Macrofotografie van Edwin Giesbers. Hij heeft van close-ups maken echt een kunst gemaakt.

Balkon

Groen, sfeervol en duurzaam

'Maak bewuste keuzes, die komen niet alleen jou, maar ook de wereld ten goede.'

Dit boek brengt je balkon tot leven en past helemaal in de trend van 'Greening the City'. Naast alle informatie over groen op je balkon met biologisch gekweekte buitenplanten, een moestuin en tips voor een bijvriendelijk balkon, laat Lotte Coers ook zien hoe je de stijl van je woonkamer kunt doortrekken naar je balkon door middel van kleur- en materiaalgebruik. Welke verlichting, creatieve opbergoplossingen en speciale meubels zijn er? Alle informatie wordt afgewisseld met boeiende interviews met bijvoorbeeld een stadsecoloog (over duivenoverlast) en een kok (met recepten die gemakkelijk op de barbecue op het balkon te maken zijn). Tot slot worden acht tips gegeven voor een duurzaam balkon.

SMULTUIN

Wat kun je allemaal met een balkon? In dit boek lees je alle tips over het planten van groen, de aanleg van een mini-moestuin, het creëren van werkruimte, maar ook ideeën voor de inrichting, praktische tips voor het schoonhouden en nog veel meer. Een aantal interviews met onder anderen een stadsimker geeft meer achtergrond- informatie over duurzaamheid en ‘Greening the City’. Als je je balkon vergroent, kun je zelfs bijdragen aan een sterkere biodiversiteit in de stad.

Woonkamerverlenging is een goed idee: 'Neem binnen mee naar buiten en maak van het balkon een verlenging van de woonkamer. Met bijvoorbeeld een vloerkleed, vrolijke kussens en dekens maak je er een huiselijke plek van. Zo kun je er uren vertoeven.'

In deze tijd van thuiswerken een prachtig idee. Zo kun je je ogen ook even van je beeldscherm halen en genieten van je omgeving. 'Groen is gezond' stelt Lotte Coers. Ik ben het helemaal met haar eens. En met handige gadgets kun je iedere cm benutten. Ook heel goed zelf te maken. ze geeft er voorbeelden van, ook van adressen waar je iets kunt kopen op dat gebied.

Ook aan makkelijke recepten voor op het balkon ontbreekt het niet; van smoothies tot BBQ. Zelfs als je niets wilt kweken op je balkon kun je toch bijdragen aan een groenere stad.

'Soms is de impact groot, soms klein, maar iedereen kan iets doen. Acht tips voor een duurzaam balkon.'

SMULTUIN

Balkon
Groen, sfeervol en duurzaam

Auteur Lotte Coers

Illustraties Kristína Kemeníková

ISBN 978 90 8989 827 2

Prijs € 20

Uitgeverij Terra

20 x 17,3 x 1,4 cm

112 pagina's, paperback

Uitgeverij Terra stuurde mij dit boek om te recenseren

INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

'Als we van alle balkons, groot en klein, groene oases zouden maken, dan maken we van steden een groene, leefbare wereld.'

Stadsflora in de Lage Landen

De nieuwe groene gids voor stedelijk gebied

Martin Fontijn initieerde dit dikke boek van Ton Denters: Stadsflora van de Lage Landen. Inleiding heet Een steenrijke flora: ‘onze steden zijn het domein van stadsplanten. Ze komen spontaan op, gaan hun eigen gang. Dat levert een onverwachte en boeiende rijkdom op. De biodiversiteit is groot. De stad telt veel speciale, unieke soorten, sommigen zijn er sinds mensenheugenis thuis.’

Met deze bijzondere tijd die we meemaken, waar buiten zijn beter is dan binnen vertoeven, is deze gids interessant om mee te nemen naar steden als het niet te druk is. In versteende stadsomgeving groeit er nog steeds wat, als we er oog voor hebben of erop attent worden gemaakt.

Misschien is het de warmte, ik val bijna in slaap lezend in dit boek. Je moet een echte plantliefhebber zijn om hier doorheen te lezen...

Als ik bij het hoofdstuk Soorten in beeld kom en het Purperviooltje uit mijn stadstuin herken word ik enthousiast. De hoofdstukken zijn verzameld op bloeikleur. Je kunt zo snel zien of de bloeiende plant die je hebt gezien in dit boek staat. Zo lees ik dat de smeerwortel eigenlijk liever in de schaduw opgroeit. De gewone, die paars bloeit groeit het liefst onder een heg.

Ik vind toch wel heel veel planten met een paarse bloei die in mijn stadstuin of volkstuin staan.

Ik herken slechts een enkele rode, iets meer gele en wat meer witbloeiende soorten: winterpostelein en vogelmuur, look zonder look duikt vaak op tussen mijn frambozen; kleefkruid en zevenblad heb ik gelukkig nooit zien bloeien, ik herken de zaailingen al aan de kiemblaadjes. Peen, Daucus carota en Groot akkerscherm Ammi majus, gevolgd door duizendblad zijn mijn favoriete witte schermbloemen die ik ooit gezaaid heb en die zichzelf uitzaaien. Van de groene plantjes herken ik natuurlijk de brandnetels, ganzevoeten en ook de vijgboom staan in dit boek.

De code S voor stadsafhankelijk of de code S voor Stadsminnend zijn qua kleur nauwelijks te onderscheiden. Een betere keus was letters geweest.

In het hoofdstuk Steden in beeld, het zijn er 26, verdeeld over Nederland en België, staan hun biotopen. Met kijktips, stadswandelingen, flora van de onderwereld tot aan groendaken voor ieder seizoen worden uitgelicht. ‘Met de vele plantaardige wetenswaardigheden komen de steden tot leven door hun fascinerende plantengroei, de florahistorie en toekomst.’

Lastiger te vinden soorten zijn van een GPS -code voorzien, te gebruiken in googlemaps of openstreetmap.org. Erg handig.

Verdeeld in Stenen stad, Ruige stad, Groene stad en Thema’s van Alkmaar tot Zutphen. Met deze gids op stap gaat er een herkenbare of heel nieuwe plantwereld voor je open.

Genomineerd voor de Jan Wolkers prijs!

Stadsflora in de Lage Landen
De nieuwe groene gids voor stedelijk gebied

Auteur Ton Denters

ISBN 978 90 5956 973 7

Prijs € 34,95

Fontaine uitgevers

23,1 x 15,2 x 3,4 cm

448 pagina's, paperback

Fontaine uitgevers stuurde mij dit boek om te recenseren

INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

‘De stad wordt gezien als mensenwerk. Alles lijkt gepland, maar er is een andere werkelijkheid. Steden zijn evenzeer het domein van spontane flora, die haar eigen gang gaat. Als we een plek even uit handen geven, neemt de natuur het over.’

over INPAKKEN

Meneer Wateetons en René Zanderink leren je modern koken met klassieke en soms ronduit primitieve technieken.
Het boek laat je zien hoe je aroma’s en smaken kunt creëren en behouden door je eten in te pakken in klei, zout, bladeren, groente, hout en zelfs dierlijke materialen en moeder aarde zelf.

Meneer Wateetons schreef zeven lijvige kookboeken over robuuste onderwerpen als worst maken, roken, fermenteren, charcuterie en drank maken. Verschillende van zijn boeken werden genomineerd voor of wonnen een Kookboek van het Jaar prijs. Hij is initiatiefnemer van de Wildplukwijzer en blogt sinds 2006 dagelijks op wateetons.com

René Zanderink won in 2015 de prijs voor het beste en meest duurzame kookboek met Liever Lokaal en schreef de boeken De Nieuwe Keuken van de Veluwe en Van Kop tot Kont. Hij schreef tientallen artikelen voor Seasons over zeldzame producten en bezocht als erfgoedbewaker van de Ark van de Smaak-commissie van Slow Food Nederland honderden producenten in binnen- en buitenland. 

Hoe leuk kun je koken maken? Hoe kookten de indianen hun voedsel in de winter? Vroeger gebruikten ze de grondoven, nu gebruiken wij een combi stoomoven. Het inpakken voorkomt dat er direct contact is tussen voedsel en vuur en komt de smaak ten goede doordat vocht en aroma niet kunnen ontsnappen. In 5 hoofdstukken 'in groen', 'in korst', 'in hout', 'in dieren' en 'in de grond' komen alle vormen van voedsel garen door inpakken aan bod. Zo is op tafel de kip in leemkorst met bijtel en hamer openen  wel een stuk spectaculairder! Een weekendproject om indruk te maken op je gasten. Aan de slag dus met deze smakelijke inpakavonturen. Duidelijke informatie en met humor geschreven! 

over INPAKKEN

Auteurs Meneer Wateetons en René Zanderink

ISBN 978 90 5956 551 7

Prijs € 34,99

Fontaine uitgevers

24,6 x 19,7 x 3 cm

288 pagina’s, gebonden

Fontaine uitgevers stuurde mij dit boek om te recenseren

INKIJKEXEMPLAAR
SMULTUIN

'Het inpakken in blad of andere groente is zo oud als de wereld en heeft meer voordelen dan alleen de hoeveelheid plastic die wordt gebruikt te verkleinen.'

Eten als dieren

Wat de natuur ons kan leren over gezond eten

Hoe kunnen we het vermogen terug krijgen om precies te weten welk voedsel ons lichaam op welk moment van de dag nodig heeft?

Lessen in de praktijk brengen kan in 15 stappen. David Raubenheimer en Stephen Simpson laten ons weer controle krijgen over onze voedselomgeving en laten zien dat lekker en gezond onlosmakelijk verbonden zijn aan goed eten.

Tip: lees eerst over de verschillende voedingsstoffen, die vanaf bladzijde 245 te lezen zijn, dan weet je wat je leest beter te plaatsen: peptiden, eiwit, aminozuren, bioactive stoffen en nog veel meer waar je waarschijnlijk niet dagelijks over leest. En heb je haast om dit boek snel door te worstelen, dan  is er een handige shortcut: aan het eind van ieder hoofdstuk lees je in een oogopslag waar dat hoofdstuk over gaat. 

David Raubenheimer is hoogleraar Biologie op het gebied van voeding en ecologie aan de Universiteit van Sydney. Hij was tien jaar Research Fellow and Departmental Lecturer aan Oxford en geeft colleges en lezingen aan vele universiteiten en op verschillende congressen over de hele wereld. 

Stephen J. Simpson is directeur van het Charles Perkins Centre en hoogleraar Biologie op het gebied van milieu aan de Universiteit van Sydney. Hij was 22 jaar Senior Research Fellow aan Oxford. Hij is de winnaar van de Royal Entomological Society’s Wigglesworth Medal, The Eureka Prize, Fellow of the Royal Society of London en Companion of the Order of Australia. Hij is een graag geziene gast bij de media en televisie, zowel in het VK als in Australië.

Kort en krachtig: eet 's avonds en 's nachts niet, slaap goed en breng de lessen in praktijk. Essentie van oorzaak en oplossing is leeftijdsgebonden afhankelijk eten:  let daarbij op de verhouding eiwit/koolhydraten/vetten. Eet meer vezels, groente en fruit. Eet niets wat uit een fabriek komt.

Wellicht vind je het interessant om ook eens de recensie van dit boek door MergenMetz te lezen?

Eten als dieren

Auteurs David Raubenheimer en  Stephen Simpson

Vertaald uit het Amerikaans door Herman Meester

ISBN 978 90 0036 822 8
Prijs € 22,99

ISBN 978 90 0036 823 5
eBook  € 12,99

Uitgeverij Spectrum

21,6 x 14 x 2,6 cm

272 pagina’s, paperback

Uitgeverij Spectrum  stuurde mij dit boek om te recenseren

INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

David Raubenheimer en Stephen Simpson laten ons weer controle krijgen over onze voedselomgeving en laten zien dat lekker en gezond onlosmakelijk verbonden zijn aan goed eten.


Plant als medicijn

Maak je eigen natuurlijke apotheek

Plant als medicijn 

Auteur Leoniek Bontje,
Fotograaf Bella Thewes

ISBN 978 90 8989 814 2

Prijs € 23,99

Uitgeverij TerraLannoo

21 x 16  cm

163 pagina’s, gebonden

Uitgeverij TerraLannoo  stuurde mij dit boek om te recenseren

INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

In het voorwoord schrijft Leoniek hoe werken met geneeskrachtige planten voelt als  iets magisch. 'Om zelf verantwoordelij k te zij n voor hun gezondheid, te vertrou-wen op het zelfhelend vermogen van het lichaam, eventueel met be-hulp van planten En daarnaast om zelfvoorzienend te zij n en eigenge-maakte remedies (middelen) tegen kwaaltjes te maken en te gebruiken'.

Nele Odeur schrijft in het voorwoord: 'Er bestaat een grote behoefte aan boeken die verborgen werelden openen, inspiratie bieden en je helpen om informatie over medicinale planten op een praktische manier in je leven te integreren. Het boek dat je nu in handen hebt, is zo’n boek. Ruik het, proef het, verslind het, verteer het en steek je handen uit je mouwen.'

Leoniek legt in het eerste hoofdstuk uit wat een plantmedicijn is, hoe je het gebruikt en hoe je de plant kiest voor het doel dat je voor ogen hebt, waar je de plant vandaan haalt en wanneer je die oogst. De basisrecepten die volgen zijn makkelijk te maken. Daarna volgen de specifieke planten voor alle delen van het lichaam. Ongemakken, chronische kwalen, 120 medicinale planten of kruiden, in dit boek beschreven, gaan je helpen. Dit boek is niet bedoeld om de reguliere medische weg te omzeilen, maar puur als aanvulling en educatief. 


Als je een plant hebt gekozen, maak je er dan een tinctuur, infusion, olie of decoct van? Dat hangt ook af van de oplosbaarheid van de inhoudsstof.

Van hoestdrank tot zalf, Leoniek leert het je maken. Van brandnetel en vrouwenmantel tot roos, je kent de meeste planten vast wel. Welke oplossingen zij bieden is ronduit fascinerend. Ook zalfjes, maskers en balsem voor huid, haar en nagels en verdere lichaamsverzorging zijn niet moeilijk zelf te maken. 

Wil je je hier meer in verdiepen, ga dan naar een opleidingsinstituut is de tip van de auteur.

SMULTUIN

'Ik hoop dat dit boek vol medicinale planten en recepten voor jullie ook zo inspirerend zal zijn en jullie aan­ spoort met planten als medicijnen te gaan werken.'
Leoniek Bontje

Veldgids

Geneeskrachtige kruiden en planten

Veldgids Geneeskrachtige kruiden en planten 

Auteur Elfrune Wendelberger

ISBN 978 90 4475 702 6

Prijs € 12,95

Uitgeverij DeltaS

19 x 12,6 x 0,8 cm

96 pagina’s, paperback

Uitgeverij DeltaS stuurde mij dit boek om te recenseren

SMULTUIN

Veldgids Geneeskrachtige kruiden en planten  is geschreven door Elfrune Wendelberger  en is vertaald uit het Duits. Vele fotografen en illustratoren hebben beeldmateriaal aangeleverd voor deze veldgids.

Jarenlang heeft een hele generatie mensen vooral in chemie geloofd en om geneeskrachtige planten gelachen. Nu wil iedereen leren met geneeskrachtige planten te werken. Daarvoor is gedegen kennis nodig, om fouten te voorkomen.

Nu er veel boeken uitkomen zoals ‘Plant als medicijn’ (zie recensie) en 'Geneeskrachtige kruiden en planten'  (zie recensie), is een veldgids noodzakelijk. Vooral om te voorkomen dat je de verkeerde plant oogst of plukt...

Geneeskrachtige kruiden en planten is een veldgids die je makkelijk meeneemt op je zoektocht. Er staan de meest voorkomende soorten in die je leert herkennen en gebruiken.

Deze natuurgids helpt je om talrijke kruiden en planten te herkennen en hun geneeskrachtige eigenschappen te gebruiken. De kenmerken en verspreiding van de verschillende planten worden gedetailleerd beschreven. De geneeskrachtige toepassingen worden opgesomd en er wordt uitgelegd welke delen van de plant daarvoor nodig zijn. Dankzij de duidelijk foto’s en tekeningen zijn de planten makkelijk in de natuur te herkennen.


Op internet mag er volgens de Codex Alimentaris niets over de geneeskrachtige eigenschappen geschreven worden. Big Farma zal er wel achter zitten. Goede boeken en veldgidsen zijn dus essentieel.

In de kruidenapotheek van een leek horen geen giftige planten thuis; die staan dan ook niet in dit boek (behalve stinkende gouwe en brem die ook geneeskrachtige eigenschappen heeft!). Chronisch zieken, die niet met chemische medicijnen worden geholpen hebben baat bij geneeskrachtige planten. Lindenbloesem of vlierthee is heilzamer bij verkoudheden dan antibiotica. Lees de inleiding van dit boek goed, om correct de planten te gebruiken, hoe lang en hoe vaak, en wanneer ermee te stoppen. Een stukje over bedreiging en bescherming van plantsoorten, een beknopte geschiedenis van de kruidengeneeskunde worden gevolgd door belangrijke tips voor de verzamelaar en de juiste bereiding van geneeskrachtige planten bij het maken van kruidenthee, aftreksels en kruidenolie, kruidenzalf, kompres, kruidenbad, azijn, siroop of poeder.

Zowel de Nederlandse naam als de wetenschappelijk naam in Latijn staan in het register, zodat planten die helaas niet alfabetisch in dit boek staan toch makkelijk zijn op te zoeken. Het hoofdstukje ‘Wat helpt bij...’ staan aandoeningen met kruidenverwijzing maar de juiste bladzijde. Door de vertaling uit het Duits en het zeer verschillende landschap is IJsands mos het eerste kruid waar over geschreven wordt, te vinden in de omgeving van winderige bergkammen. Daarna volgt Heermoes, een onkruid dat iedereen wel makkelijk herkent en in heel Europa te vinden is.

Van alle in dit boek beschreven planten zijn de volksnamen, kenmerken, omgeving waar ze groeien, de geneeskrachtige delen en de toepassingen uitgebreid beschreven.

Wil je je in kruiden en planten verdiepen om je gezondheid in eigen hand te houden is deze veldgids noodzakelijk, samen met het boek 'Geneeskrachtige kruiden en planten' van dezelfde uitgever.


Geneeskrachtige kruiden en planten is een veldgids die je makkelijk meeneemt op je zoektocht.

Zakboek voor de Klimaattuin

Koele oases voor hete zomers

Klimaattuin

Auteurs Marc Verachtert; Bart Verelst

ISBN 978 94 0146 483 3

Prijs € 19,99

Uitgeverij Lannoo

21,1 x 17,1 x 1,5 cm

176 pagina’s, paperback

Uitgeverij Lannoo  stuurde mij dit boek om te recenseren

SMULTUIN

Geen wonder dat dit boek in korte tijd al aan de derde druk is begonnen. Wie zoekt er nou niet een oase als de hete zomer aanbreekt? Het kantelpunt schijnt 26 graden te zijn, tijd om de schaduw op te zoeken. Hoe maak je jouw tuin en je huis koeler? Met schaduwbomen bereik je meer dan met airco's. Met vertikaal groen aan de gevel van  je huis geef je dieren schuilplaatsen en koel je je huis. Mulchen helpt de grond tegen verdampen. Creeër een buiborder: zo vang je het regenwater op van het volledige dak en eventueel van terras en oprit, dan heb je een flink bemeten reservoir nodig. Meestal wordt het ingegraven in de tuin, maar het kan ook bovengronds blijven. 

Plant een groene haag met doorkijkjes, beschutting tegen de wind. Gebruik regenwater als koelwater.

Het is handig om te weten welke planten meer of minder water nodig hebben: 'Met uitzondering van de mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm, salie, maar ook groenten als artisjok – zeg maar alle planten met grijs viltig blad – hebben planten geregeld vocht nodig.'

'Met mulch bescherm je de plantenwortels tegen te weinig of te veel regen. Bij droogte en veel zon houdt mulch de grond koel en voorkomt ongewenst verdampen van vocht. Bij regen zorgt mulch ervoor dat de druppels de grond niet dichtslaan en wordt het indringen van te veel water vertraagd.'

Met een plantenlijst is dit boek compleet en zeer handig. 

Lichte kleur straatstenen of terras warmer minder snel op dan donkere stenen. Kiezel of grind is de meest waterdoorlatende verharding die maar mogelijk is. Of kies voor grasdallen. Echt een Belgisch woord, ik kende het nog niet. De schrijvers Marc Verachtert en Bart Verelst ken je wellicht van een tuintv programma. 

SMULTUIN
SMULTUIN
SMULTUIN

Klimaat is een hot issue. In dit Zakboek voor de klimaattuin lees je alles wat je er zelf aan kunt bijdragen, met tips en trics die jouw huis en tuin in een hete zomer tot een oase maken.

Tuinieren voor de geest

Dit boek is gekozen tot boek van de maand juli, omdat we echt gelukkiger worden van zaaien, wieden en snoeien

Tuinieren voor de geest

Auteur Sue Stuart-Smith

ISBN 978 90 2345 009 2

Prijs € 24,99 eBook € 13,99

Uitgeverij De Bezige Bij

21,5 x 13,7 x 2,9 cm

320 pagina’s, paperback,

Uitgeverij De Bezige Bij  stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

De ondertitel van het boek Tuinieren voor de geest speekt mij aan: 'Hoe we gelukkiger worden van zaaien, wieden en snoeien.' Want dat weet ik uit eigen ervaring. 

Aan de hand van voorbeelden geeft Sue aan hoe tuinieren voor de geest van haar eigen leven en de levens van haar patiënten die lijden aan PTSS, depressie, verslaving en eenzaamheid.

Citaten die mij raken:

‘Ze laat zien hoe tuinieren niet beperkt is tot enkel het verzorgen van bloemen en planten, maar dat het helend kan werken en inspiratie kan bieden om de geest te verrijken.’

‘Bomen, water, stenen en lucht mogen dan op geen enkele manier beïnvloed worden door menselijke emoties, ze wijzen ons ook niet af.’

‘Ik ontdekte hoe plezierig het was om met niets bijzonders in gedachten door de tuin te zwerven en op te merken hoe de planten veranderden, groeiden, verlepten of juist vrucht droegen... Het drong tot mij door dat bij het wieden, schoffelen en water geven er niet zozeer om gaat dat je snel klaar bent, maar juist om er al doende volledig bij betrokken te raken.’

‘Elk jaar raak ik weer in de ban van de broeikas en zijn verlokkelijke warmte. Wat maakt het toch zo bijzonder om een broeikas binnen te stappen? Komt het door het hoge zuurstofniveau, door de warmte of door het speciale licht?’

‘Een tuin biedt je niet alleen een beschermende materiële ruimte die je helpt je geestelijke ruimte te vergroten en te verstevigen, maar schenkt je ook de rust en stilte om je eigen gedachten te kunnen horen. Hoe meer je opgaat in met je handen werken, hoe meer innerlijke vrijheid je krijgt om je gevoelens te ordenen en te verwerken.’

‘Tuinieren is in wezen een voedende en verzorgende bezigheid... en een van de waardevolste onderdelen van ons bestaan.’

‘Al sinds de oudheid wordt onderkend dat tuinen een helende werking kunnen hebben...’ ‘Een tuin is altijd een expressie van iemands innerlijke leven en het resultaat van iemands zorg.'

‘Tuinieren is een creatieve activiteit met allerlei positieve effecten...

‘Tuinieren is een wisselwerking, waarbij de natuur onze wens om te helen van leven voorziet.’

Zoveel wijsheid als Sue in haar verhalen over haar eigen en andermans tuinervaringen deelt met de lezer! ‘Planten zijn veel minder confronterend en intimiderend dan mensen, en door met planten te werken kunnen we weer in contact komen met de impulsen die ons leven geven.’

‘Gezondheid is geen passief proces... Ook in de geest moet worden getuinierd. Ons emotionele leven is complex en heeft voortdurend zorg en bijsturing nodig.’

Het boek Tuinieren voor de geest is onmisbaar voor iedereen die een tuin heeft,  graag bezig is, rust en inspiratie zoekt.

De essentie van dit bijzondere boek is leesbaar in dit citaat:


‘Dingen laten groeien heeft iets mysterieus... Als we energie besteden aan het cultiveren van de grond, krijgen we daar iets voor terug. Daar zit magie in, en ook veel hard werk, maar je eigen groenten, fruit en bloemen telen is werkelijk waardevol; het is een bezigheid waarin te geloven is, en die niet buiten ons bereik ligt. Door te zaaien planten we een verhaal over toekomstige mogelijkheden. Zaaien is een hoopvolle daad.’


 Boek van de maand

Iedere maand kies ik een boek uit dat absoluut de moeite waard is om in je boekenkast te hebben.
Dit keer Een jaar in de moestuin van Lucy Chamberlain.

De Royal Hortucultural Society maakt de meest deskundige tuinboeken. Leer van de beste door goed te plannen, volg de heldere instructies door duidelijke  stap-voor-stap foto's en kies de beste combinaties groente en fruit aan de hand van 275 plantprofielen, die passen bij jouw beschikbare ruimte, grond, of kweek in potten.

Lucy Chamberlain is redacteur  van het Britse tijdschrift Grow Your Own en tuiniert al sinds haar kinderjaren op een boerderij. Haar eigen tuin nu is 'klein, maar met een grote opbrengst.'

SMULTUIN

Een jaar in de moestuin

Dit boek is gekozen tot boek van de maand juni, om juist in deze tijd te leren hoe je groente, fruit, kruiden en bloemen kweekt in je eigen tuin.

Een jaar in de moestuin 
Auteur Lucy Chamberlain 
ISBN 978 94 6143 228 5
Prijs € 25,95
Uitgeverij Good Cook
24,1 x 20,2 x 2,6 cm
256 pagina's, gebonden


INKIJKEXEMPLAAR


Uitgeverij GoodCook stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Stel: je wilt tomaten kweken en je hebt geen ervaring. Je weet niet welk ras, je het beste is en hoe en wanneer je zaait, de plant verzorgt en wanneer is een tomaat rijp? Kweek je iets binnen of buiten? Allemaal vragen die in dit handboek worden uitgelegd. Ook als gevorderde tuinier heb je veel aan dit boek door de uitgebreide instructies, rassen beschrijvingen met smaakprofiel, prachtige foto's die je laten watertanden, tips om het groeiseizoen te vervroegen of verlengen, wat te doen bij ruimtegebrek, maatregelen om plagen en ziekten te voorkomen.

Lucy Chamberlain’s motivatie om groente en fruit te kweken in eigen tuin begint ook, net als bij mij, met aardbeien. Warm en echt rijp zijn ze het lekkerst. Vers is meer smaak én meervoedingswaarde. Tuinbonen uit de winkel koopt ze ook niet meer, sinds ze geproefd heeft van haar eigen oogst. Het is ook nog eens goed voor het milieu en duurzaam. Thuis voedsel telen heeft een minimale ecologische voetafdruk. Heb je teveel gekweekt, dan kun je delen met anderen en zo ook hun voetafdruk verkleinen. Je kunt kiezen uit vele rassen aardbeien en wortels, in de winkels is het assortiment beperkt tot ‘goed te vervoeren en lang houdbaar in de winkel’.

Èn tuinieren is een goed alternatief voor de sportschool (die in deze tijd van virussen dicht is), het is een perfecte workout.

Ingedeeld in hoofdstukken ‘je eigen stek’, ‘je tuin inrichten’, ‘teel je eigen groente en fruit’, ‘problemen oplossen’.

Lucy geeft creatieve oplossingen voor een keline tuin: in de hoogte, in potten, onderbeplanting. Haar eigenzinnige ideeën, ‘plantzakken aan de muur’, ‘hanging baskets met hangtomaten’ zijn verrassend leuk.

Ook op je vensterbank kun je sla en kruiden kweken. Met het juiste gereedschap zijn inspannende klussen geen probleem. Teel wat je lekker vindt in jouw beschikbare ruimte en spreid de oogst. Kies wel de juiste plek, wel of weinig zon, zodat je planten beter gedijen en meer opleveren èn beter bestand zijn tegen plagen. De voorbereiding is ook essentieel: grondsoort kennen, grondverbetering, leren over hoe te zaaien en planten. Tips om vroeg in het jaar te beginnen, water en voeding geven. Een plan maken hoe je je tuin wilt inrichten, het kan al op 3 x 3 meter, Lucy geeft voorbeelden hoe je dat doet en wat je dan zaait en hoe je dat verzorgt.

Met Een jaar in de moestuin heb je een praktisch en overzichtelijk boekwerk in bezit voor jarenlang moestuinplezier.  Voor alle vragen die je hebt heeft dit boek een antwoord.


Met Een jaar in de moestuin is zaaien, kweken, oogsten en smullen zó leuk en leerzaam.

Volkstuinverhalen

Over het groene stadsleven

Volkstuinverhalen 

Auteurs Suzanne de Boer & Marieke de Geus
Illustraties Heidi en Marieke de Geus
Fotografie Marieke de Geus

ISBN 978 90 5011 740 1

Prijs € 21,95

Uitgeverij KNNV

23,9 x 17,9 x 2,1 cm

192 pagina’s, gebonden

INKIJKEXEMPLAAR

Uitgeverij KNNV  stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Marieke de Geus schrijft  haar blog Volkstuinverhalen & Suzanne de Boer probeert met Bees, Birds & Butterflies meer leven in je tuin uit te nodigen.

Samen proberen zij mensen te enthousiasmeren om van hun volkstuin ook een dierentuin te maken. 

 ‘Groen ontspant en verfrist.’


Ik word al helemaal blij als ik zie dat een mooi gebonden boek een leeslint heeft. Een geel en oranje leeslint is helemaal fijn.

Marieke de Geus schrijft over haar avonturen in haar volkstuin op haar blog volkstuinverhalen. Suzanne de Boer enthousiasmeert mensen om van hun tuin een dierentuin te maken.

Suzanne en Marieke vroegen zich af: hoe komt het dat volkstuinders zo verzot zijn op hun stukje van de wereld? En wat maakt die tuinen tot een weldaad voor vogels en vlinders, insecten en een biodiversiteit aan planten? Wat maakt volkstuintjes zo bijzonder? Volkstuinieren is een way of life.

Fred Haaijen, stadsecoloog in Amsterdam schrijft in zijn voorwoord dat tuinen een geweldige diversiteit aan planten en bomen met veel voedsel en nestgelegenheid zijn. In volkstuinen wordt tegenwoordig natuurlijk getuinierd, er wordt niet meer met onkruidverdelgers gewerkt. Tuinen worden meer en meer circulair, de natuur kent tenslotte geen afval. ‘Wees bescheiden en respectvol naar elkaar en al het andere leven dat wil meegenieten in de tuin.’

Op een gemiddeld tuinpark in Amsterdam staan al gauw een paar duizend bomen, die fijnstof afvangen en zorgen voor zuurstof.

Marieke de Geus ontdekt haar droomtuin en schrijft: 'Ik ga zo vaak mogelijk naar mijn volkstuin, zelfs in de wintermaanden. Meestal vergezeld van een zak vol groente-en fruitafval, voor op de composthoop.'

'Mijn tuin blijkt ook aantrekkelijk voor dieren die ik minder graag zie, zoals slakken. Dus ga ik partnerships aan met de egel, kikker en merel, die slakken als glijdende hapjes beschouwen' schrijft Suzanne de Boer. 'Het hele jaar geniet ik van het geritsel en gescharrel tussen de planten.'

SMULTUIN

Tuinhuisje

Waar mensen naar hunkeren in tijden van virussen die rondwaaien, is een stukje tuin voor hunzelf , zonder veel mensen in de buurt en midden in een zelf gecreeerde natuurlijke omgeving. Denk je aan een volkstuin, dan wil je ook een tuinhuisje. Prachtige foto's van zeer diverse tuinhuisjes, staan  in dit boek Volkstuinverhalen. Foto’s van volkstuinhuisjes zijn inspirerend! Er is er niet een hetzelfde.

Mobirise

Het eerste exemplaar


Stadsecoloog Fred Haaijen schreef een prachtig voorwoord in dit boek boek en kreeg het eerste, officiële exemplaar  overhandigd. Ze deden dit op ludieke wijze, want door de corona crisis kon het boekenbal niet doorgaan. Gewapend met kruiwagen, houtsnippers en het boek reisden ze af naar Noord, waar Fred zijn volkstuin heeft.
Bron Instagram

SMULTUIN

Bestellen?

Denk je nu: dat boek wil ik ook! Je kunt ook bestellen bij de auteurs. Dan krijg je er natuurlijk een zwierige handtekening bij! Ophalen kan in overleg in de volkstuin, ze fietsen met alle liefde naar je adres in Amsterdam en woon je echt te ver? Dan pakken ze het boek in, plakken een zegel en doen 'm op de post!


SMULTUIN

Ieder seizoenshoofdstuk begint met klussen in de tuin. Daarna volgen de tuintips en verhalen die je inspireren jouw ultieme volkstuin te ontdekken. Begeer je grassprieten onder je voeten, een kleurige bloemenzee, wil je alleen tuinieren of liever samen? Alle verhalen geven je stof tot nadenken, dromen, beter kijken en luisteren. In het zomerhoofdstuk staan ook smakelijke gerechtjes en bewaartips. Ook over compost maken, permacultuur, wat te doen met snoeiafval, een tuin op je dak, 

Bijzondere verhalen over indrukwekkende mensen die en kwekerij op hun volkstuin hebben of  een natuurkenner die zijn volkstuin tot een voorbeeldfunctie voor biodiversiteit  heeft gemaakt.  Een hobby-entomoloog die alles over wilde bijen weet en een volkstuinpark tot één groot bijenhotel verklaard. Ook de verhalen over een eetbare tuin, een ateliertuin en tiny tuinhuizen, een volkstuin als toevluchtsoord,  zijn inspirerend.

Tips om wachten op een plek in het groen, een volkstuin, te verkorten en je droomtuin te realiseren zijn heel nuttig! 'Weet waar je aan begint!'

Volkstuinverhalen 
Geschreven in het tuinhuis dat hun schrijvershuis werd.

SMULTUIN

Met Volkstuinverhalen ontdek je de groene parels van de stad. Plekken waarvan je het bestaan misschien niet wist en die je enorm zullen verrassen.
Aanrader voor iedereen die het woord volkstuin kent, een volkstuin heeft of ervan droomt!

Duurzaam lekker eten

Het zero waste kookboek: klimaatvriendelijk, gezond en lekker

Duurzaam lekker eten 

Auteur Martin Kintrup

Fotografie Vanessa Jansen

ISBN 978 94 6250 235 2

Prijs € 24,99

Uitgeverij Forte Culinair

25,8 x 19,7 x 2,4 cm

192 pagina’s, gebonden

Uitgeverij Forte culinair  stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Zero waste koken: klimaatvriendelijk, gezond en lekker. Hoe doe je dat? Hoe eet je met een schoon geweten? Een betere wereld begint bij jezelf. Dierlijke producten reduceren, plasticvrij boodschappen doen, en ook regionaal, seizoensgebonden en biologisch inkopen. Met schema's legt Martin Kintrup uit hoe je dat doet. 

'Een goed gevuld bord spreekt meerdere zintuigen aan, geeft een prettig, verzadigd gevoel en in het gunstigste geval zelfs een geluksgevoel' schrijft Martin Kintrup in het voorwoord. Door groener te eten, grotendeels plantaardig, kun je met een gerust geweten smullen. 

Dit boek is vertaald uit het Duits en daar is biologisch eten al wat meer gangbaar, met recepten als 'wurzelbrot met walnoten', 'grünkern aardappelkoekjes', 'schnitzel van wildzwijn'. Creatief met restjes, niets weggooien (behalve wat je echt niet kunt eten zoals rabarberbladeren!), tuinieren op de vensterbank of  in een tuin , wild fruit plukken, aan alles heeft de auteur gedacht. 

Bij de recepten staat aangegeven hoe lang je ermee bezig bent, voor hoeveel personen en of het vlees bevat of vega(n) is.

De titel Duurzaam lekker eten is gezond, precies zoals dit boek bedoelt.

SMULTUIN
SMULTUIN

Duurzaam lekker eten kun je met een gerust geweten doen na het lezen van dit boek.

Duurzaam handboek voor de luie tuinier

In 10 stappen meer natuur in je tuin of op je balkon

Duurzaam handboek voor de luie tuinier

Auteur Loethe Olthuis

Illustraties Deborah van der Schaaf

ISBN 978 90 0037 230 0

Prijs € 24,99

Uitgeverij Spectrum lifestyle

25,3 x 19,3 x 2,4 cm

224 pagina’s, gebonden

Uitgeverij Spectrum  stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Een luie tuinier ben ik zeker, dus ik voelde mij door de titel van dit boek direct aangesproken. En wie wil nu niet de natuur een handje helpen? En tijd en geld besparen ben ik ook niet tegen. Het lastige is, waar begin je? Loethe Olthuis legt het in 10 stappen in 10 hoofdstukken uit.  In stap 1 'weg met die tegels' hou je maar een stukje terras voor de gezelligheid aan. Want alle tegels houden zonnewarmte vast en in de zomer is dat niet fijn; in tegenstelling tot  een tuin met bomen en struiken, die 10-15 graden koeler is. Je hoeft alleen de grote lijnen te bepalen, planten erin zetten en de natuur doet de rest.

Struiken en heggen (liefst inheems en gemengd) zijn geluiddempend, koelen de aarde, temperen harde wind en nemen CO2 op.  Voor de groete hoeveelheid buien kun je een wadi aanleggen, of het overtollige water opslaan in een regenton of ondergrondse waterberging. Water wordt schaars, dus kostbaar. Of kies voor planten die weinig water nodig hebben. Ook voor het natuur balkon geeft Loethe tips. Ieder hoofdstuk of stap wordt afgesloten met een recept: 'kruidensalade met rucola, wilde bloemen en aardbeien'.

Stap 2 gaat over 'water, grond en licht'. Planten op de juiste plaats geven het minste werk en doen het het beste. Ze geeft voor alles voorbeelden. Loethe opent ook mijn ogen: 'ruim een kwart van alle diersoorten op aarde leeft in de grond'. Al die beestjes zorgen voor een gezonde bodem, waar planten beter in groeien. Diep spitten hoeft niet meer en mulchen wel natuurlijk. Een composthoop of wormentoren is een must. 

Stap 3 gaat over planten. Kwekerijen in plaats van tuincentra (want je wilt geen kleurige gifbommen in je natuurtuin), biologisch in plaats van gangbaar hebben haar voorkeur. Gif is nergens goed voor. Huismiddeltjes zijn goedkoper en werken beter, zeker voor de natuur. Ze legt uit hoe je die maakt en gebruikt.

Stap 4 gaat over alternatieven voor gras. Want een kortgemaaid grasveld is een 'groene woestijn' en kost veel onderhoud. Er groeit en bloeit weinig natuurlijks, vogels en vlinders vinden er niets eetbaars. Bodembedekkers, een bloemenweide of een bordertuin zijn de oplossing. Heel het jaar door bloeiende bloemen voor de bijen en vogels, ook op je balkon.

Stap 5 gaat over insecten, bestuivers, hommels, honingbijen en wilde bijen (359 soorten zijn er!). Het gaat niet goed met die beestjes, dus moeten we ze helpen. Over oorzaken en oplossingen: bijenhotels, bijen bad kan ieder balkon aan meewerken. In stap 6 komt de klimaatverandering aan bod: bomen zijn een natuurlijke airco, absorberen CO2 en filteren fijnstof. Groene daken, vertikaal groen, een groene muur op je balkon en hoe je die maakt. Loethe heeft overal aan gedacht. In stap 7 wordt je vrienden met je onkruid; wieden is tenslotte veel werk. Wieden als de ergste onkruiden jong zijn, dan ben je er sneller vanaf. Sommige zijn eetbaar en kunnen in een 'wraakzuchtige lentesoep'. 

Stap 8 gaat over je hangmat of tuinstoel waar je als luie tuinier in terecht komt: 'hoe minder je doet, hoe beter het voor je tuin is'. Over de spitstop, minder maaien, niet winterklaar maken, wel bladaarde maken van afgevallen bladeren in de herfst, biolgische bloembollen planten in laagjes. Zorg voor de 'beestenboel' komt in stap 9 uitgebreid aan bod. Hoe je vogels lokt, een egeloverwinterhuis bouwt, hoe je denkt over mollen mieren en muizen verandert ook door wat Loethe erover schrijft. 'Een verse molshoop is  fantastische potgrond'. Ze schrijft liefdevol over padden kikkers en ander geglibber in je natuurvijver. Stap 10 gaat over mijn favorite onderwerp: een smultuin of smulbalkon. Achter in het boek staat een lijst met eetbare bloemen, plantenlijsten voor bodembedekkers, bijenplanten, bloemenweides, een plukborder, keukenkruiden, en boeken en tijdschriften (jammer dat mijn eMagazine SMULTUIN  niet genoemd wordt...), kwekerijen en zaadhandels.

Over klimaat en bomen leer ik heel erg veel nuttigs. Bomen en struiken absorberen CO2, filteren fijnstof. Inheemse nomen met klein blad zijn superkoelers: els, berk, linde, wilg. Een transparante, brede kroon werkt ook nog als zonnefilter, zonder dat het onder de boom te donker wordt. Een volwassen boom van 15 meter hoog koelt net zoveel als tien proffessionele airco’s, hebben wetenschappers berekend. Alleen al voor dit stukje wat je hebt geschreven Loethe ben ik je dankbaar en is de aanschaf van dit boek meer dan waard.


'En al die stukjes duurzaam, weelderig groen bij elkaar
zorgen wel degelijk voor meer natuur in ons kleine landje.'

Boek van de maand mei was:

Het grote moestuinierboek

van Elbrich Fennema

Mijn mening over Het grote moestuinierboek  van Elbrich Fennema: 'Een moestuinboek dat je van A-Z wil lezen en in praktijk brengen, vol inspiratie en een genot voor taalliefhebbers.  Ook heel herkenbare problemen komen naar voren met een duurzame oplossing. De matrix is leuk! Met geen ander moestuinboek te vergelijken.' 

SMULTUIN

Het grote moestuinierboek 

Auteur Elbrich Fennema

Illustraties Marijke Apeldoorn

ISBN 978 90 4503 987 9

Prijs € 22,99

Uitgeverij Atlas Contact

24,6 x 16,6 x 1,6 cm

176 pagina’s, paperback, softback

Uitgeverij Atlas Contact  stuurde mij dit boek om te recenseren.

Het grote moestuinierboek van Elbrich Fennema gaat over iets eetbaars willen telen in je eigen tuin en is verrassend genoeg helemaal zonder foto's:  'Een tuin is veranderlijk, met foto's kun je sjoemelen, teveel stylen...' vind je wetenswaardigheden van een zeer ervaren tuinierster. Elbrich Fennema adviseert: 'geniet van het zaaien, kijken, verwonderen, de overvloed.'

In vijf delen schrijft zij eerst over de Typologieën.  Gaat het je om het rendement of wil je je gasten kraakverse culinaire hoogstandjes voorzetten? Of wil je een tuin voor dieren maken? In het derde deel  staat er op bladzijde 130-133 een matrix van 10 tuinierstypen en 50 soorten groente, fruit, kruiden, waarin je nauwkeurig en helder kunt zien wat bij jouw type als tuinier past: van Culi-tuinier tot Tuinloze tuinier.

In het deel Hoe dan? Idealiter heb je in de winter een tuinplan gemaakt met wat je in je tuin wilt hebben, hoe je jouw grondsoort kunt bewerken en heb je duurzaam tuingereedschap verzamelt om nu in de lente te kunnen beginnen. Je hebt een lijstje van kwekerijen die jouw plantjes verkopen. 

Over zaaien, stekken en vermeerderen, planten in de voole grond, in potten telen, oogsten & timing, snoeien, vierkante metertuin, microtuinieren, water geven, de bodem; al deze belangwekkende onderwerpen komen uitgebreid aan bod.

Het deel 'Eetbare planten' op bladzijde 44-129 gaat over onderwerpen van Aardappel tot Zeekool. Alles wat je weten wilt over hoe dat groeit, bloeit, smaakt, hoe je het kweekt en wat er mis kan gaan en hoe je dat oplost, kortom alle ins en outs die je echt moet weten.

Verder staan er nog Leestips, interessante Websites en alles vind je terug in het Register.

'Een moestuinboek dat je van A-Z wil lezen en in praktijk brengen, vol inspiratie en een genot voor taalliefhebbers. Ook heel herkenbare problemen komen naar voren met een duurzame oplossing. De matrix is leuk! Met geen ander moestuinboek te vergelijken.' 


Een tuin
barstensvol bloemen

Binnen een jaar met vaste planten.


'Vaste planten hebben het voordeel van weinig en eenvoudig onderhoud èn een lang bloeiseizoen.'

 Een tuin barstensvol bloemen

Lucy Bellamy werkt met vaste planten, is tuinauteur en hoofdredacteur Gardens Illustrated. Dit is haar eerste boek. Vaste planten hebben het voordeel van weinig en eenvoudig onderhoud, een lang bloeiseizoen, en je tuin kan volgroeid zijn in één jaar. Alle planten in dit boek passen goed bij elkaar, in welke combinatie dan ook.

De prachtige fotografie is van Jason Ingram, die ook voor de boeken van Sarah Raven heeft gefotografeerd. Lucy Bellamy heeft een passie voor bloemen en legt je uit hoe je binnen een jaar op jouw locatie een bloemenzee kunt creëren.

Kies de planten die het best samengaan uit de plantschema’s, rekening houdend met hoogte, kleur, bloeiseizoen, om het jaar rond te genieten van een bloemenzee in je tuin. Wil je jouw stukje natuur duurzaam maken en weerbaar, kies dan voor een biodiverse tuin met aantrekkingskracht voor vliegende tuinbewoners bijne, vlinders en nuttige insecten die baat hebben bij jouw bloementuin en daardoor het hele jaar aantrekkelijk. Door met de natuur mee te werken, zonder gifstoffen te gebruiken, wemelt je bloementuin van lieveheersbeestjes die plaaginsecten onder controle houden en andere insecten die weer bloemen bestuiven.

‘Toch kun je, met een handjevol gereedschap en een schets op een bierviltje, binnen een jaar, een tuin vol bloemen hebben.’ 

Doel is ook  ‘minder bewateren, minder wieden en dus minder werk. Zo’n tuin is een samenhangend geheel van natuurlijke en luchtige planten, vol beweging, ritme en kleurexplosies, die tijdens de hele lente en zomer in bloei staat en in de winter vol prachtige silhouetten.’ Wie wil dat nou niet? Koop vaste planten jong en creëer op een goedkope manier een magische plek. Kleine, jonge plantjes gaan vaak ook vlotter van start.

Leer ondertussen van Botanische planten, hun eigenschappen , in welk seizoen ze bloeien, wat ze nodig hebben: zon of schaduw, vocht of droogte. Gewoon beginnen, vandaag is de beste dag. Maak je tuin bijzonder het hele jaar door met alle tips en mogelijkheden die Lucy beschrijft. 'De plantkeuze is cruciaal, het lijkt op het samenstellen van een boeket: je kiest verschillende vormen en kleuren, schikt ze en kijkt wat het beste bij elkaar past.'Van Anthriscus tot Tulipa, van bloemschermen tot bollen en knollen, mooie combinaties, tips bij tegenvallers, een overzichtelijke bloemenkalender, een tabel met planthoogtes en voorbeelden van plantenkeuze, Lucy maakt het je erg makkelijk om je tuin in een bloemenzee te veranderen.

Uitleg van een paar basisbegrippen maakt dit boek bruikbaar voor iedereen die aan een nieuwe tuin begint. De liefde voor je tuin wordt groter als je weet welke nuttige tuinbewoners je helpen met bestuiving, luizen en slakken opruimen. Bijen, hommels, vogels, vlinders, wormen, alle dieren hebben hun nut beschreven.

In één vrije middag kun je een eenvoudig tuinplan schetsen, je favoriete bloemen kiezen en je verheugen op meer genieten van de plek waar je nu bent.

INKIJKEXEMPLAAR

‘Toch kun je, met een handjevol gereedschap en een schets op een bierviltje, binnen een jaar, een tuin vol bloemen hebben.’

In één vrije middag kun je een eenvoudig tuinplan schetsen, je favoriete bloemen kiezen en je verheugen op meer genieten van de plek waar je nu bent.

SMULTUIN

Een tuin barstenvol bloemen 
 Auteur Lucy Bellamy
vertaling Alberthe Papma
Fotograaf Jason Ingram
ISBN 978 90 6224 057
Prijs € 24,95
Uitgeverij Jan van Arkel
23,9 x 17,8 x 1,9 cm
224 pagina's, gebonden 

Uitgeverij Jan van Arkel stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Bonen erwten linzen

Jenny Damberg

Mobirise

Bonen zijn mijn favoriete groente in de tuin.  
Ik kweek tuinbonen, sugarsnaps, doperwten, capucijners, borlottibonen, sperziebonen, aspergebonen. In meer kleuren dan standaard groen: paars, geel, roze, gespikkeld. 
Heb je geen tuin dan zijn droogbonen voor iedereen bereikbaar. Daar is Jenny Damberg dus ook mee begonnen. Ook blik en diepvries, mungbonen kiemen en gele erwten als scheut kweken.

Van adukibonen tot zwarte bonen, in het hoofdstuk 'boon voor boon' staan ze allemaal genoemd. Alleen de Hollandse capucijner komt er niet in voor. (Dit boek is uit het Zweeds vertaald.) Leerzaam feitje: borlottibonen week je 12 uur en kook je 60-90 minuten en kievietsbonen week je 6 uur en kook je 60 minuten. 

In het hoofdstuk erwten komen doperwten, gele erwten voor erwtensoep, kikkererwten en pinda aan bod. Het volgende hoofdstuk gat over linzen: zwarte, gele, groene, rode, witte en de bijzondere groen blauw gemarmerde Le Puy linzen. Een extra hoofdstuk gaat over soyaproducten als tofu, miso en soyasaus. En ja, dat kun je allemaal maken. 

De recepten zijn duidelijk en makkelijk op te volgen: ze beginnen met een basisrecept voor soyadrink of tofu. Ik vind in dit boek verrassende recepten voor geroosterde tuinbonen, die eet je met peul en al. Falafel van tuinbonen, onweerstaanbare hummus, een variant op witte bonen in tomatensaus, een Indiase linzencurry ontbreekt ook niet, net als ribolitta, pasta &fagioli, bruine bonenchili met chocolade, kikkererwtenpizza en alsdessert meringues van aquafaba. Het verrukkelijke recept doperwtenpesto staat hieronder.

Hoe een nieuw huis op het platteland in Zweden, verhuizend vanuit Stockholm, leidt tot een ontdekking van smaakvolle bonen, erwten en linzen.

Bonen in pot nemen weinig plaats in in een keuken die nog niet af is, vullen de maag erg goed en zijn goedkoop en superlekker! Het geld werd liever in het huis gestoken. 

'Vooral vette en gerookte ingrediënten als bacon en worst zorgen in combinatie met robuuste bonen voor een soort chemische magie.'

Mijn mening over bonen erwten linzen: 

Veel waardevolle informatie over bonen en bomvol smaakvolle bonenrecepten van over de hele wereld.Bonen erwten linzen

Auteur Jenny Damberg

Fotografie Ulrika Ekblom

ISBN 978 90 2301 625 0

Prijs € 18,99

Uitgeverij Becht

23,8 x 19 x 1,9 cm 

126 pagina’s, gebonden, hardcover, full colour

Uitgeverij Becht stuurde mij dit boek om te recenseren.


Mobirise

Geneeskrachtige
kruiden en planten

De complete raadgever voor het gezin

Willen we niet allemaal op natuurlijke wijze van onze gezondheidsproblemen genezen? In dit dikke handboek staan in drie delen in kleur via de zijkant duidelijk te onderscheiden en makkelijk op te slaan. Deze complete raadgever voor het hele gezin is ingedeeld in 'Over geneeskundige planten', 'Ken je planten' (het dikste deel van dit boek met 239 bladzijden), 'Het juiste gebruik'.

Wat weet een mens tegenwoordig van medicinale planteneigenschappen? De meesten van ons zijn daar niet mee opgegroeid en hebben die kennis niet van oudere en wijzere familieleden van nature meegekregen. Dus zullen we erop moeten studeren. Vier auteurs hebben samen dit boek gemaakt, ieder vanuit hun expertise. 

Onmisbaar in deze tijd waarin reguliere medicijnen wel eens niet voorradig zijn of zoveel bijwerkingen hebben dat je er nog zieker van wordt. Of waarin antibiotica minder doeltreffend werkt.

Plantengeneeskunde of fytotherapie is een eeuwenoude geneeswijze die bekend is in alle beschavingen van de wereld. De oude en de nieuwe kennis over dit onderwerp samengebracht. Het stelt honderden geneeskrachtige planten en kruiden voor en beschrijft naast hun belangrijkste eigenschappen ook concrete manieren waarop je ze kunt gebruiken. Bovendien worden verschillende gezondheidsklachten besproken, waarbij je advies krijgt voor een geschikte natuurlijke remedie. Dankzij deze praktische informatie kun je zelf aan de slag gaan met plantaardige medicijnen voor alle klachten en kwaaltjes.

'Laat voeding je belangrijkste medicijn zijn.' Hippocrates

 


- 200 geneeskrachtige planten met foto's, botanische achtergrondinformatie, therapeutische eigenschappen en toepassingen  van Adderwortel tot Zwarte zilverkaars

- Meer dan 70 gezondheidsklachten met symptomen, oorzaken en advies voor de behandeling

- Ruim 250 recepten om tal van gezondheidsproblemen te genezen - Informatie over de geschiedenis van medicinale planten, een overzicht van de gebruiksvormen, handige tabellen, belangrijke aandachtspunten en nog veel meer.


Mijn mening over dit boek:
 Neem je gezondheid in eigen hand en zorg dat je weet welke kruiden en planten je veilig kunt gebruiken.

Geneeskrachtige kruiden en planten
Auteurs N. Macé, D. Lousse, C. Saint-Béat, A. Tardif
ISBN 978 90 4475 317 2
Prijs € 39,95
24,1 x 19,6 x 3,2 cm
384 pagina’s, gebonden,
hardcover, full colour
INKIJKEXEMPLAAR
Deltas Uitgeverij stuurde mij dit boek om te recenseren.

Deltas

De Urban Moestuin

Groenten verbouwen in één groentebed van maand tot maand

Huw Richards is dol op zelfgeteelde groente, waarvan de smaak en kwaliteit superieur is aan alles wat je in een winkel koopt. De zoete smaak van erwtjes zo uit de peul is iedere zomer weer verrassend. Hij is zeer actief op social media onder de naam HuwsNursery. Zijn YT-kanaal heet Grow Food Organically.

Als je nu een moestuin wil beginnen, omdat je toch thuis moet blijven, welk boek koop je dan? Je kunt niet naar de bibliotheek om en een te lenen. Als de zon schijnt is het lastig op je mobiel of tablet om iets op te zoeken, zo'n ding kan ook vies worden en kan ook stuk door een korreltje zand op de verkeerde plek. En straks heb je misschien weer weinig tijd als alles weer normaal wordt. 

Bij Forte Groen uitgevers is er De Urban Moestuin uitgekomen. Geschreven door Huw Richards en vertaald door Titia van Schaik. Met leuke illustraties en duidelijke foto's met uitleg en ter inspiratie. 

Je wilt klein beginnen, omdat je geen ervaring hebt of gewoon weinig ruimte of tijd. Een moestuinbak met een van de vier plannen maken het je wel erg makkelijk. Je leert in een groeiseizoen maar liefst 19 verschillende groente kweken die je uit deze ene bak kunt oogsten.


'Blijf alert en trek onkruid zo jong mogelijk uit, voordat het een stevig wortelstelsel heeft ontwikkeld.'

Met stap-voor-stap foto's en duidelijke uitleg leer je een moestuinbak maken van 3 x 1,2 meter. Oook een compostbak en een gieter kun je zelf maken. Kwaliteitsgereedschap is duurzaam, mits je het goed onderhoudt (koop het gezamelijk met buren of vrienden).

Je leert voorzaaien op je vensterbank, zaaien in de volle grond en je hoeftje  alleen maar door de simpele stappen te laten loodsen om een overvloed aan voedsel te telen op een beperkt oppervlak. Daar heb je echt geen groene vingers voor nodig.  Je hoeft alleen maar te kiezen uit een van de vier plannen met uitgekiend schema: koel klimnaat, weinig regen, bladgroente of weinig werk.

Op maand ingedeelde hoofdstukken geven op een heldere manier de essentiële dingen die je gedurende het jaar moet doen om te zorgen dat alles op schema ligt. Het zal je verbazen hoe weinig je in feite hoeft te doen om al die verschillende groente te produceren.

Mijn mening over De Urban Moestuin: Iedereen kan groente kweken, met deze manier van werken, onder de knie krijgen. Duidelijke uitleg met veel jeugdig enthousiasme.

De Urban Moestuin
Auteur: Huw Richards
ISBN 97 894 6250 242 0
Prijs € 19,99
24,1 x 20,2 x 2,5 cm
224 pagina’s, gebonden,
hardcover, full colour
Forte Groen stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Praktijkboek
Het nieuwe moestuinieren

Hans van Eekelen

Boek van de maand april is geworden: Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren van ‘moestuingoeroe’ Hans van Eekelen!

Een compleet naslagwerk voor iedereen die de handige kneepjes wil leren van natuurlijk moestuinieren.

Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren biedt niet alleen talloze insidertips, maar ook de nieuwste inzichten over ‘eerlijk voedsel’.

‘Een goudmijn voor beginnende en gevorderde moestuinders.’

Steeds meer mensen ervaren hoe leuk, lekker en gezond het is om zelf groenten te verbouwen. Maar wat zijn nu de handige kneepjes, hoe maak je de tuin tot een blijvend succes? Internet en tijdschriften staan bol van de tips, maar hoe nu te beginnen?

Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren loodst je op een inspirerende en eenvoudige manier door het oerwoud van informatie heen en geeft antwoorden op al je vragen.

Het boek is praktisch opgezet: het neemt niet de theorie als basis, maar de echte moestuin.

Praktisch naslagwerk met trefwoorden-register van A tot Z, meer dan 2300 onderwerpen, van Aalbes tot zwarte knoflook en van Aardehuis tot Zwartveen over telen, bewaren, bereiden, rassen, voedingswaarde, woordenlijst, praktijkverhalen, gebaseerd op zijn eigen jarenlange ervaring met moestuinieren en met het begeleiden van anderen daarin.

Met een voorwoord van Norbert Mergen; zie volledige recensie.

Hans van Eekelen is ook auteur van de succesvolle Zaai agenda en het compacte boekje Van Zaaien tot oogsten en ook de drijvende kracht achter GROENMOES, een initiatief dat mensen jaarlijks in maart inspireert om actief bezig te zijn met gezond voedsel.

Mijn mening over dit dikke boek:

 Dit boek moet iedere moestuinder in zijn tuinkast hebben staan. En nog liever: van A-Z hebben gelezen, voor een succesvolle oogst. Zeer volledige en inspirerend handboek met zeer veel nuttige informatie. 

Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren
Auteur Hans van Eekelen
ISBN 978 90 5011 606 0
Prijs van € 44,95 voor € 35 incl verzendkosten via KNNV Uitgeverij 
25,6 x 18,8 x 6,1 cm dik
880 pagina’s, gebonden,
hardcover, full colour
INKIJKEXEMLAAR
KNNV Uitgeverij stuurde mij dit boek om te recenseren.

Het nieuwe moestuinieren

Meer smaak uit eigen tuin

‘Blauwe bessen in een cake gebakken zijn nog gezonder voor je dan rauwe bessen’ James Wong

Meer smaak uit eigen tuin 
Tips en trucs voor de lekkerste zelf gekweekte groente, fruit en kruiden
Auteur James Wong
Fotografie Jason Ingram
Illustraties Toby Leigh
Design, layout Octopus books ism RHS
Fontaine uitgevers
ISBN 978 90 5956 663 7
Prijs € 12,50 bij Ramsjkrant
25,4 x 19,7 x 2,5 cm
224 pagina’s, gebonden
Fontaine uitgevers stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Alle boeken van James Wong heb ik van voor naar achteren gelezen en raadpleeg ze meermaals om iets op te zoeken. 

'Grow your own drugs', 'Een jaar met James Wong', 'James’ nieuwe eetbare tuin' zijn allemaal fantastische boeken, boordevol ideeën om smakelijke en gezonde dingen te doen met groente, fruit, kruiden en bloemen. 

In zijn nieuwste boek 'Meer smaak uit eigen tuin' worden vele mythes ‘Zelf geteeld smaakt altijd beter’ weerlegd en het boek staat vol tips om smaakvoller te telen. 

Een paar voorbeelden: als je teveel water geeft aan planten, worden ze waterig. De smaak verwaterd dus ook. Sla en andere bladgroente willen wèl veel water om malsheid te garanderen. Minder water geven aan wortelen en biet laat ze zoeter smaken en leidt tot hogere concentraties voedingsstoffen.

Als je aardbeien op een rode ondergrond kweekt, smaakt de aardbei tot 20% zoeter. ‘Snow white’ is een aardbei die naar ananas smaakt en 70% meer fruitsuiker bevat, 30% meer zuur en minder vezels. ‘Mara des Bois’ aardbei bevat 35% meer aroma. Het gaat er dus ook om, het juiste ras te kiezen als je smaak wilt.

En wat te denken van de voedingswaarde? Sommige groente werden gekweekt om eenvormig en kaarsrecht, makkelijk te vervoeren of lang houdbaar te zijn. Veel van de oorspronkelijke voedings-waarde is dan ook verdwenen. Aan smaak werd al helemaal niet gedacht toen. Nu wel weer gelukkig. 


Tips: dun appel en perenbomen uit na de junival. Er zit dan meer ‘vlees’ aan de vruchten die blijven hangen, er zitten minder pitten in en de smaak is zoeter. 

Pluk appels en aardbeien rijp en peren nèt niet rijp. Peren rijpen nog. Bewaar tomaten, aardbeien, perziken, meloen, uien en zoete aardappelen niet in de koelkast, maar bij kamertemperatuur. Eet een ‘Butternut’ pompoen pas 3 maanden na de oogst.

'Van Meer smaak uit eigen tuin wordt je een stuk wijzer en eet je smakelijker.'

SMULTUIN
SMULTUIN

Waar koop ik boeken? Het liefst in een echte boekwinkel bij mij in de buurt. Of als ik liever via webwinkel wil bestellen  dan kies ik voor de Groeneboekenshop. Heleen Gierveld is de eigenaar en ook  uitgever bij van Arkelboeken .  Zij ontwikkelde het concept van de Groeneboekenshop en is gedreven om de inspiratie en kennis die je uit boeken kunt opdoen om de wereld een beetje groener te maken goed over het voetlicht te brengen.

Mobirise
Boek Onze Smultuin

Made with ‌

HTML Code Generator